Kontakt

blog kulinarny

Warzywne chili z ciecierzycą

Warzywne chili z ciecierzycą to pyszna rozgrzewająca propozycja na jesienno-zimowy posiłek : ) Proste do przygotowania, sycące, zdrowe i bardzo pożywne. Idealne danie, aby przemycić małym niejadkom sporą porcję warzyw. Polecam!!!


przepis na wegańskie chili z ciecierzycą

Składniki

  • 2 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 – 1 szklanki wody
  • 1 puszka fasoli cannellini
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, sól, pieprz
  1. Ramę Smaż jak szef kuchni wlać na rozgrzaną patelnię. Kiedy znikną bąbelki to znak, że osiągnięta została idealna do smażenia temperatura. Rama Smaż jak szef kuchni jest idealna do smażenia, ponieważ świetnie wydobywa smak smażonych potraw i nie pryska.
  1. Dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę, chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać razem przez około 2 – 3 minuty.
  1. Papryki oraz obrane ziemniaki pokroić w kostkę, cukinię w półplasterki. Warzywa przełożyć na patelnię, przemieszać. Całość zalać ½ szklanki wody (w razie potrzeby dolać więcej) i dusić pod przykryciem przez ok 10 minut, do czasu aż ziemniaki zmiękną.
  1. Dodać fasolę, ciecierzycę, pomidory z puszki oraz przecier, doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 20 minut, aby smaki się przegryzły.
  1. Podawać na gorąco z posiekaną natką pietruszki.


Przepis na chili z ciecierzyca

Jak zrobić warzywne chili

chili bez mięsa

chili krok po kroku

danie jednogarnkowe

szybki obiad

Przepis powstał w ramach akcji „ Podejmij wyzwanie Ramy Smaż jak szef kuchni „100 pomysłów na…”



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 8 grudnia, 2016
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania obiadowe, Konkursy, akcje, eventy, Wegańskie, Wegetariańskie, Zdrowa żywność

27 komentarzy

  1. agata

    Wow ale cudo! podziwiam kreatywność 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Ilona

    Kocham takie dania ❤️

  3. Majka

    Mniam mniam 😋

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  4. Jowita

    Wygląda przepysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  5. Róża

    Idealny obiadek 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. Marta

      Będzie mi bardzo miło, proszę dać znać jak smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

  7. Marysia

    Pyszotka a dzis smakuje lepiej niz wczoraj 🙂 fajne bo latwo mozna do pracy zabrac pozdrawiam Marysia

    1. Marta

      O tak, kolejnego dnia mi również lepiej smakuje, bo smaki się bardziej przegryzą 🙂 Pozdrawiam 🙂

  8. Tulka

    Super smak 🙂 kocham dania jednogarnkowe 🙂

    1. Marta

      O tak, szybko, prosto i mało zmywania 😉

  9. Iwka

    Bardzo sycące i aromatyczne 🙂 ląduje na stałe w naszym menu 🙂

    1. Marta

      Super! bardzo się cieszę 🙂

  10. Natalia

    Smakowite i szybkie polecam

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  11. Kora

    Pyszne i fajne że bez mięska bo u nas nie jemy 🙂 dzięki za inspiracje 🙂

  12. super danie i rozgrzewające 🙂 fajna bezmięsna propozycja 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  13. Michał

    Pycha pycha i jeszcze raz pycha, nawet dzieciaki wsunęły i nie zauważyły że to głównie warzywa i gulasz BEZ MIĘSA super 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, super, że dzieciom również posmakowało 🙂

  14. Danusia

    Obiadek był pyszny 🙂 potrwaka rozgrzewająca i szybka 🙂

    1. Marta

      Super, dziękuję za informację 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top