Ciasto jogurtowe z porzeczkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z porzeczkami i kruszonką to obowiązkowy letni wypiek. Idealnie wilgotne, lekkie, długo trzyma świeżość, a delikatną słodycz kruszonki przełamują kwaskowe porzeczki. Polecam!!!

Ciasto jogurtowe z porzeczkami

Składniki (blacha 23×33 cm):

  • 2 duże jajka wielkość L
  • 200 g cukru trzcinowego
  • sok i skórka otrata z 1 cytryny
  • 150 ml oleju
  • 500 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g porzeczek
  • kruszonka: 100 g masła + 100 g cukru + 185 g mąki

Składniki powinny być w temp. pokojowej. Jajka (białko i żółtko razem) zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę, powinna znacznie powiększyć objętość. Dodać sok i skórkę otartą z cytryny, olej i jogurt naturalny.  Całość powoli wymieszać silikonową szpatułką, tylko do połączenia się składników. Do masy przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną, delikatnie wymieszać wyłącznie szpatułką. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć umyte, obrane porzeczki. Przygotować kruszonkę. Cukier i mąkę wymieszać, zalać roztopionym masłem, wymieszać łyżką. Posypać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 45 minut do suchego patyczka.

Smacznego!

Ciasto jogurtowe z porzeczkami i kruszonką
Ciasto jogurtowe z owocami
Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką
Ciasto z porzeczkami
Ciasto z porzeczkami i kruszonka
Ciasto z porzeczkami przepis

Inspiracja

Komentarzy: 32

  1. Mania
    6 sierpnia 2020 / 11:43

    Wspaniałe ciacho😋😋😋

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:38

      Super, że przypadło do gustu 🙂

  2. Aga
    6 sierpnia 2020 / 23:33

    Pyszności ❤️

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:39

      🙂

  3. Kaśka
    7 sierpnia 2020 / 8:42

    Pyszne i robi się raz dwa 😊

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:39

      Miło mi, że smakuje 🙂

  4. Milka
    7 sierpnia 2020 / 23:38

    Bardzo smaczne 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:39

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  5. Jaga
    8 sierpnia 2020 / 15:47

    Przepyszne polecam 😊

    • Marta
      Autor
      10 sierpnia 2020 / 10:55

      Super, że posmakowało 🙂

  6. Beata
    9 sierpnia 2020 / 9:34

    Ciasto jest świetne dokładnie takie jak powinno być na lato, puszyste i lekkie ale z duża ilością owoców, ładnie wyrosło i piekłam przy okazji wizyty gosci na grilla i rozeszło sie w mig, jestem zadowolona 🙂

    • Marta
      Autor
      10 sierpnia 2020 / 10:55

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  7. Karo
    11 sierpnia 2020 / 21:18

    Super przepis ❤️

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2020 / 1:43

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  8. Pati
    13 sierpnia 2020 / 17:07

    Bardzo smaczne zrobiłam ze śliwkami ❤️

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2020 / 1:43

      Super, że posmakowało 🙂

    • Kamila
      2 września 2020 / 15:06

      A ja z brzoskwiniami 🙂

      • Marta
        Autor
        3 września 2020 / 23:38

        🙂 🙂 🙂

  9. Milena
    4 stycznia 2021 / 23:39

    Super przepis nie mam ręki do ciast a wyszło jak u Pani 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2021 / 12:26

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  10. Paulina
    10 lipca 2021 / 14:54

    Niestety mi wyszedł zakalec, ciasto nic nie wyrosło 😒

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2021 / 12:45

      Czy składniki były w temp. pokojowej? To ciasto to typowy „pewniak” dlatego jestem zdziwiona, że u Pani nie wyrosło 🙁

  11. Kasia
    20 lipca 2021 / 14:24

    Piekłam z malinami pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lipca 2021 / 23:50

      Super 🙂

  12. Mati
    21 lipca 2021 / 15:53

    Przepyszne 🥰 dziękuję za podzielenie się przepisem 😊

    • Marta
      Autor
      22 lipca 2021 / 23:50

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  13. Ewa
    6 stycznia 2022 / 11:57

    czy mozna tu zastosowac porzeczke mrozona? a jezeli tak to czy mozna trzeba ja rozmrozic przed wylozeniem na ciasto?

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2022 / 10:32

      Można, bez rozmrażania 🙂

  14. Guziiio
    16 lipca 2023 / 11:32

    Pyszne ciasto 👍

    • Marta
      Autor
      17 lipca 2023 / 1:14

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  15. Magda
    2 sierpnia 2023 / 23:40

    Ciasto rewelacja przepis poszedł w świat 🙂

    • Marta
      Autor
      3 sierpnia 2023 / 17:26

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 + 24 =