Malinowa chmurka to ciasto, które zawsze zbiera największe komplementy : ) Bardzo podobne do naszego drugiego ulubieńca w wersji z wiśniami, czyli ciasta Zemsta Teściowej ; ) Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, śmietanowa masa z mascarpone, a całość dopełniona przepyszną bezą z migdałami. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Na pewno skradnie również i Wasze podniebienia : ) Polecam!!!

Składniki na kruche ciasto (blacha 23×33 cm):
- 100 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g cukru pudru
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego), masło można wcześniej posiekać nożem na mniejsze kawałki. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na co najmniej 60 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć na jej dno, można również odrywać po kawałku ciasta i układać na blaszce dociskając palcami. Wyrównać i ponownie przełożyć do lodówki na ok. 30 minut. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok 15 minut, do czasu aż będzie wypieczone i złociste. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Składniki na malinową warstwę:
- 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 3 galaretki malinowe
- 3 i 1/2 szklanki wrzącej wody
Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku. Delikatnie przestudzić i wymieszać z malinami. Schłodzić w lodówce do czasu, aż lekko zgęstnieją, a następnie tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać i przełożyć ponownie do lodówki do czasu aż stężeje.
Składniki na krem śmietanowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 3 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie: nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, do uzyskania gęstego kremu – zbyt długie ubijanie może spowodować jego zwarzenie. Masę śmietankową przełożyć na stężałą galaretkę i wyrównać.
Składniki na bezę:
- 3 białka (temperatura pokojowa)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 30 g płatków migdałów
Białka ubijać, zwiększając stopniowo obroty miksera, do uzyskania sztywnej piany. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach, do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie bezową masę rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Całość oprószyć płatkami migdałów i piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna lekko popękać, być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na gotowy krem i przechowywać w lodówce (po nocy spędzonej w lodówce, beza nie będzie stawiać oporu przy krojeniu).
Smacznego!



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 19 stycznia, 2018
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Przekładane, Tarty i kruche ciasta, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje
Jadłam wiele razy choć na herbatnikach, sama nie robiłam, wydaje się ponad moim poziomem, ale jest przepyszne 😉
Polecam wypróbować, jest pyszne i o wiele łatwiejsze do przygotowania niż wygląda 🙂
Przepyszne 🙂
Bardzo mi miło 🙂
To ciasto to prawdziwy hit 🙂
Ogromnie się cieszę 🙂
O mamo! Zemsta teściowej jest przepyszna to i ta piękna malinowa chmurka będzie wyśmienita 😍
Zbliżają się wyjątkowe okazje na zrobienie tego cuda 😋
U nas właśnie też sporo okazji się nagromadziło, więc będzie kilka “wystawniejszych” okazów 😉
Przepyszne 😍 Perfekcyjne połączenie! Ciasto warte powtarzania!
Cieszę się, że dołączyłaś do grona jej fanów 🙂 To zdecydowanie ciacho, o którym nie da się zapomnieć 🙂
Cudo!!!
Bardzo dziękuję! 🙂
jedno z moich ulubionych ciast, jadłam różne jego wersje 🙂
U nas zawsze na kruchym cieście, ale słyszałam o wersji na herbatnikach lub biszkopcie 🙂 Polecasz jeszcze jakieś innowacje? 😉
Pycha jutro robię 🙂
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Wyszło idealnie !!! Przy takich temperaturach polecam chłodzić galaretkę na balkonie zastyga w mig i szybciej można cieszyć się tym wspaniałym ciastem 🙂
Fakt, temperatury teraz sprzyjają szybkiemu zastyganiu galaretki :))) Trzeba uważać, żeby nie przegapić odpowiedniego momentu 😉 Super, że posmakowało 🙂
Przepyszne pół blachy juz nie ma 🙂
Ogromnie się cieszę 🙂
Od dawna szukałam przepisu na malinową chmurkę i kiedy zauważyłam na Twoim fb wiedziałam, że będzie idealny:) Choć nie wygląda ciasto bardzo proste w wykonaniu i jak wyżej wspominano pyszniutkie 🙂
To bardzo miłe, dziękuję i cieszę się, że posmakowało 🙂
Przepyszne, wszyscy goście zachwyceni i każdy koniecznie chciał ode mnie przepis. Bardzo bardzo polecam! 🙂
Jak miło! Cieszę się, że posmakowało 🙂
wygląda obłędnie 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Ciasto jest przepyszne, na pewno zrobię kolejny raz i to szybko 🙂
Super, ogromnie się cieszę 🙂
Ciasto jest obłędne! Jest hitem każdej imprezy!😀
Zdecydowanie, super, że posmakowało 🙂 🙂
Pycha zrobiłam dziś dla wnusiow na dzień babci i wszyscy zadowoleni a moje wnuczusie to nawet nie przepadają za wypiekami wola czekoladki ze sklepu wiec sukces w pełni.
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Przepyszne! Następnego dnia faktycznie lepiej się kroi, bo wszystko się jakoś ładniej łączy, ale u nas nie za wiele doczekało do kolejnego dnia 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 🙂 🙂
Myślałam że to ciasto będzie ogromnym wyzwaniem ale jest naprawdę proste a efekt nieziemski, cała rodzinka zachwycona 🙂
Bardzo się cieszę, ono tylko wygląda na skomplikowane 😉
Pyszne potwierdzam 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Pycha 🙂
Super, że posmakowało 🙂
Ciasto jest pyszne dosłownie rozpływa się w ustach 🙂 całość nieprzesłodzona normalnie bajka i zachwytów nie było końca.
Ogromnie mi miło 🙂
czy przechowywać w lodowce pod przykryciem?
Nie przykrywam, nie chcę aby beza zrobiła się zbyt miękka 😉
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Bałam się, że przejdzie zapachami ale na szczęście jest ok a ciasto pyszne więc długo w tej lodówce nie poleżało, pozdrawiam 🙂
Super, że posmakowało 🙂
Przepyszne rozeszło się jak błyskawica :)))) następnym razem spróbuję wersji z jagodami 🙂
Super, że posmakowało 🙂 Daj znać jak wyszła wersja jagodowa 😉
Poezja u nas rodzinka zgodnie stwierdziła że zamiast pączków ma być jutro powtórka tego ciacha:)
Super! cieszę się, że posmakowało 🙂
Ciasto jest przepyszne.
Bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, że smakuje 🙂
Idealne wszyscy proszą o przepis 🙂 zrobiłam je razem z kostką hiszpańską na imieniny męża i nie moglam się opędzić od pochwał 🙂
Bardzo mi miło 🙂 🙂 🙂
Najlepsze ciasto na świecie nawet tacy co ze słodkiego najbardziej lubią steki zjedli ze smakiem 🙂
Cudownie, ogromnie mi miło 🙂
Ideał piekłam już dwa razy i za każdym słyszałam same komplementy na jego temat ❤️
Ogromnie się cieszę 🙂
Ciasto jest przepyszne!!!
Super, że posmakowało 🙂
Cudowne ciasto upiekłam dla bratowej na urodziny i zniknęło w mig 🙂 będzie powtórka na Wielkanoc bo jeszcze nie widziałam TAKIEGO ciacha które smakuje dosłownie każdemu nawet tym wybrednym 🙂
Ogromnie mi miło :)))
Uwielbiam Pani przepis na Zemstę Tesciowej która stała się rodzinnym hitem więc wiedziałam że Malinowa Chmurka też posmakuje ale nie spodziewałam się że aż tak PYCHA Pycha pycha 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Ciasto jest obledne 🙂
Dziękuję pięknie 🙂 🙂 🙂
Wspaniały przepis robiłam już ja i mama i obie jesteśmy zachwycone 🙂
Ogromnie się cieszę 🙂
Ciasto jest fenomenalne upiekłam je dziś i miałam nadzieję, że będzie już na weekend ale nie wiem czy rodzinka nie zje… 🙂
Super, bardzo mi miło, że tak mocno posmakowało 🙂
Wyśmienite 🙂 Dziękuję za świąteczne inspiracje i wesołego Alleluja!
Bardzo proszę, również wszystkiego najlepszego na Święta 🙂
Wspaniale ciasto wszyscy goście zachwyceni 🙂
Super, że posmakowało 🙂
Cudo!!! Nie został nam nawet okruszek 🙂
Super 🙂 bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Piekłam je juz kilka razy bo nigdy dość i każdemu komu zaserwuje to potwierdza 🙂 jak dobrze ze tu trafiłam 🙂
Ogromnie się cieszę 🙂 Pozdrawiam 🙂
Idealne ❤️
Bardzo mi miło 🙂
Ciasto wyszło pyszne czy mozna tu dodać zdjecie to sie pochwale?
Na stronie jeszcze niestety nie ma tej możliwości, ale serdecznie zapraszam do podzielenia się na fb 🙂
Sukces na pełnej lini tylu komplementów od gości dawno się nie nasłuchałam polecam każdemu to ciasto 🙂
Jak miło! bardzo się cieszę 🙂
Pycha najlepsze ciasto jakie jadłam, piekłam juz 3 razy i na pewno bedzie wiecej 🙂
Ogromnie mi miło 🙂
To ciasto jest genialne dziękuję za inspiracje.
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Rewelacja kazdy chce przepis doslownie kazdy 🙂 to ciasto nigdy sie nie nudzi 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Rewelacyjne ciacho ! Piekłam juz drugi raz i na pewno nie ostatni 🙂
Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu 🙂
Ciasto nie ma sobie równych tyle się ochów i achów naczytałam o nim ale teraz dołączam do psychofanów heh
🙂 🙂 🙂
Wspaniałe ciasto nie ma świąt bez malinowej chmurki