Ciasto Malinowa Chmurka

Malinowa chmurka to ciasto, które zawsze zbiera największe komplementy : ) Bardzo podobne do naszego drugiego ulubieńca w wersji z wiśniami, czyli ciasta Zemsta Teściowej ; ) Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, śmietanowa masa z mascarpone, a całość dopełniona przepyszną bezą z migdałami. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Na pewno skradnie również i Wasze podniebienia : ) Polecam!!!


Malinowa chmurka

Składniki na kruche ciasto (blacha 23×33 cm):

  • 100 g zimnego masła posiekanego na kawałki
  • 3 żółtka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru pudru

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę, wyrównać palcami. Przełożyć do lodówki na ok. 60 minut. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 185 C (termoobieg) przez ok 15 minut, do czasu aż będzie wypieczone i złociste. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Składniki na malinową warstwę:

  • 500 g malin (mogą być mrożone)
  • 3 galaretki malinowe
  • 900 ml wrzącej wody

Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku. Przestudzić i wymieszać z malinami*. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać i przełożyć do lodówki do czasu aż stężeje.

*Jeśli używacie mrożonych malin, owoce ułożyć bezpośrednio na cieście i zalać tężejącą galaretką

Składniki na krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, do uzyskania gęstego kremu – zbyt długie ubijanie może spowodować jego zwarzenie. Masę śmietankową przełożyć na galaretkę i wyrównać.

Składniki na bezę:

  • 3 białka (temperatura pokojowa)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • garść płatków migdałów

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach, do uzyskania gęstej, błyszczącej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm odrysować na papierze do pieczenia lub odwrócić do góry dnem, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie bezową masę rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Całość oprószyć płatkami migdałów i piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na gotowy krem i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Ciasto malinowa chmurka
malinowa chmurka ciasto
Malinowa chmurka przepis

Film z przygotowania:

Po więcej inspiracji zapraszam ma mój Instagram

Komentarzy: 185

  1. Rosie
    19 stycznia 2018 / 12:55

    Jadłam wiele razy choć na herbatnikach, sama nie robiłam, wydaje się ponad moim poziomem, ale jest przepyszne 😉

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:05

      Polecam wypróbować, jest pyszne i o wiele łatwiejsze do przygotowania niż wygląda 🙂

  2. Agata
    19 stycznia 2018 / 15:50

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:05

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Mia
    19 stycznia 2018 / 17:37

    To ciasto to prawdziwy hit 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:05

      Ogromnie się cieszę 🙂

  4. Majka
    19 stycznia 2018 / 17:40

    O mamo! Zemsta teściowej jest przepyszna to i ta piękna malinowa chmurka będzie wyśmienita 😍
    Zbliżają się wyjątkowe okazje na zrobienie tego cuda 😋

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:05

      U nas właśnie też sporo okazji się nagromadziło, więc będzie kilka „wystawniejszych” okazów 😉

      • Majka
        4 lutego 2018 / 17:29

        Przepyszne 😍 Perfekcyjne połączenie! Ciasto warte powtarzania!

        • Marta
          Autor
          4 lutego 2018 / 21:27

          Cieszę się, że dołączyłaś do grona jej fanów 🙂 To zdecydowanie ciacho, o którym nie da się zapomnieć 🙂

  5. Zoja
    19 stycznia 2018 / 18:29

    Cudo!!!

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:05

      Bardzo dziękuję! 🙂

  6. 19 stycznia 2018 / 21:59

    jedno z moich ulubionych ciast, jadłam różne jego wersje 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:06

      U nas zawsze na kruchym cieście, ale słyszałam o wersji na herbatnikach lub biszkopcie 🙂 Polecasz jeszcze jakieś innowacje? 😉

  7. Kinia
    20 stycznia 2018 / 1:43

    Pycha jutro robię 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:07

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  8. Agniesia
    20 stycznia 2018 / 14:30

    Wyszło idealnie !!! Przy takich temperaturach polecam chłodzić galaretkę na balkonie zastyga w mig i szybciej można cieszyć się tym wspaniałym ciastem 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:08

      Fakt, temperatury teraz sprzyjają szybkiemu zastyganiu galaretki :))) Trzeba uważać, żeby nie przegapić odpowiedniego momentu 😉 Super, że posmakowało 🙂

  9. Kinia
    20 stycznia 2018 / 16:48

    Przepyszne pół blachy juz nie ma 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:08

      Ogromnie się cieszę 🙂

  10. Gabi
    20 stycznia 2018 / 19:15

    Od dawna szukałam przepisu na malinową chmurkę i kiedy zauważyłam na Twoim fb wiedziałam, że będzie idealny:) Choć nie wygląda ciasto bardzo proste w wykonaniu i jak wyżej wspominano pyszniutkie 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:08

      To bardzo miłe, dziękuję i cieszę się, że posmakowało 🙂

  11. Ania
    20 stycznia 2018 / 20:09

    Przepyszne, wszyscy goście zachwyceni i każdy koniecznie chciał ode mnie przepis. Bardzo bardzo polecam! 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:09

      Jak miło! Cieszę się, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:51

      Bardzo dziękuję 🙂

  12. Avena
    21 stycznia 2018 / 13:46

    Ciasto jest przepyszne, na pewno zrobię kolejny raz i to szybko 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2018 / 0:08

      Super, ogromnie się cieszę 🙂

  13. Aga
    21 stycznia 2018 / 15:29

    Ciasto jest obłędne! Jest hitem każdej imprezy!😀

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2018 / 0:09

      Zdecydowanie, super, że posmakowało 🙂 🙂

  14. Gosia
    21 stycznia 2018 / 23:09

    Pycha zrobiłam dziś dla wnusiow na dzień babci i wszyscy zadowoleni a moje wnuczusie to nawet nie przepadają za wypiekami wola czekoladki ze sklepu wiec sukces w pełni.

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2018 / 0:10

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  15. Iwona99
    22 stycznia 2018 / 11:28

    Przepyszne! Następnego dnia faktycznie lepiej się kroi, bo wszystko się jakoś ładniej łączy, ale u nas nie za wiele doczekało do kolejnego dnia 🙂

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2018 / 12:49

      Bardzo się cieszę 🙂 🙂 🙂

  16. Lila
    22 stycznia 2018 / 17:05

    Myślałam że to ciasto będzie ogromnym wyzwaniem ale jest naprawdę proste a efekt nieziemski, cała rodzinka zachwycona 🙂

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2018 / 12:50

      Bardzo się cieszę, ono tylko wygląda na skomplikowane 😉

  17. Karo
    23 stycznia 2018 / 15:36

    Pyszne potwierdzam 🙂

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2018 / 17:38

      Bardzo mi miło 🙂

  18. Olive
    25 stycznia 2018 / 1:48

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2018 / 0:18

      Super, że posmakowało 🙂

  19. Marlena
    29 stycznia 2018 / 1:31

    Ciasto jest pyszne dosłownie rozpływa się w ustach 🙂 całość nieprzesłodzona normalnie bajka i zachwytów nie było końca.

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2018 / 21:04

      Ogromnie mi miło 🙂

  20. Jagoda
    30 stycznia 2018 / 12:21

    czy przechowywać w lodowce pod przykryciem?

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2018 / 0:03

      Nie przykrywam, nie chcę aby beza zrobiła się zbyt miękka 😉

      • Jagoda
        1 lutego 2018 / 13:16

        Dziękuję za odpowiedź 🙂 Bałam się, że przejdzie zapachami ale na szczęście jest ok a ciasto pyszne więc długo w tej lodówce nie poleżało, pozdrawiam 🙂

        • Marta
          Autor
          2 lutego 2018 / 0:53

          Super, że posmakowało 🙂

  21. mila
    4 lutego 2018 / 2:15

    Przepyszne rozeszło się jak błyskawica :)))) następnym razem spróbuję wersji z jagodami 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2018 / 21:25

      Super, że posmakowało 🙂 Daj znać jak wyszła wersja jagodowa 😉

  22. Kora
    8 lutego 2018 / 1:08

    Poezja u nas rodzinka zgodnie stwierdziła że zamiast pączków ma być jutro powtórka tego ciacha:)

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2018 / 0:58

      Super! cieszę się, że posmakowało 🙂

  23. Roz
    10 lutego 2018 / 18:17

    Ciasto jest przepyszne.

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2018 / 23:15

      Bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, że smakuje 🙂

  24. Edyta
    22 lutego 2018 / 0:04

    Idealne wszyscy proszą o przepis 🙂 zrobiłam je razem z kostką hiszpańską na imieniny męża i nie moglam się opędzić od pochwał 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2018 / 1:13

      Bardzo mi miło 🙂 🙂 🙂

  25. Agata
    25 lutego 2018 / 19:03

    Najlepsze ciasto na świecie nawet tacy co ze słodkiego najbardziej lubią steki zjedli ze smakiem 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:56

      Cudownie, ogromnie mi miło 🙂

  26. Dorka
    28 lutego 2018 / 17:59

    Ideał piekłam już dwa razy i za każdym słyszałam same komplementy na jego temat ❤️

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2018 / 22:47

      Ogromnie się cieszę 🙂

  27. Alicja
    3 marca 2018 / 19:03

    Ciasto jest przepyszne!!!

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:49

      Super, że posmakowało 🙂

  28. Helena77
    14 marca 2018 / 14:08

    Cudowne ciasto upiekłam dla bratowej na urodziny i zniknęło w mig 🙂 będzie powtórka na Wielkanoc bo jeszcze nie widziałam TAKIEGO ciacha które smakuje dosłownie każdemu nawet tym wybrednym 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2018 / 22:32

      Ogromnie mi miło :)))

  29. Julita
    18 marca 2018 / 15:35

    Uwielbiam Pani przepis na Zemstę Tesciowej która stała się rodzinnym hitem więc wiedziałam że Malinowa Chmurka też posmakuje ale nie spodziewałam się że aż tak PYCHA Pycha pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2018 / 0:46

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  30. Edyta
    25 marca 2018 / 22:20

    Ciasto jest obledne 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:49

      Dziękuję pięknie 🙂 🙂 🙂

  31. Madzia
    28 marca 2018 / 18:54

    Wspaniały przepis robiłam już ja i mama i obie jesteśmy zachwycone 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2018 / 23:56

      Ogromnie się cieszę 🙂

  32. Renata
    29 marca 2018 / 11:57

    Ciasto jest fenomenalne upiekłam je dziś i miałam nadzieję, że będzie już na weekend ale nie wiem czy rodzinka nie zje… 🙂

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2018 / 8:36

      Super, bardzo mi miło, że tak mocno posmakowało 🙂

  33. Asia
    31 marca 2018 / 7:54

    Wyśmienite 🙂 Dziękuję za świąteczne inspiracje i wesołego Alleluja!

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2018 / 8:37

      Bardzo proszę, również wszystkiego najlepszego na Święta 🙂

  34. Zosia
    2 maja 2018 / 11:08

    Wspaniale ciasto wszyscy goście zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2018 / 23:48

      Super, że posmakowało 🙂

  35. Eve
    20 maja 2018 / 22:58

    Cudo!!! Nie został nam nawet okruszek 🙂

    • Marta
      Autor
      21 maja 2018 / 0:49

      Super 🙂 bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  36. Kasiorek
    1 października 2018 / 10:59

    Piekłam je juz kilka razy bo nigdy dość i każdemu komu zaserwuje to potwierdza 🙂 jak dobrze ze tu trafiłam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2018 / 13:43

      Ogromnie się cieszę 🙂 Pozdrawiam 🙂

  37. Nina
    5 października 2018 / 17:04

    Idealne ❤️

    • Marta
      Autor
      6 października 2018 / 0:52

      Bardzo mi miło 🙂

  38. Asia
    8 października 2018 / 20:02

    Ciasto wyszło pyszne czy mozna tu dodać zdjecie to sie pochwale?

    • Marta
      Autor
      8 października 2018 / 23:14

      Na stronie jeszcze niestety nie ma tej możliwości, ale serdecznie zapraszam do podzielenia się na fb 🙂

  39. Asieja
    4 listopada 2018 / 11:09

    Sukces na pełnej lini tylu komplementów od gości dawno się nie nasłuchałam polecam każdemu to ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      5 listopada 2018 / 10:38

      Jak miło! bardzo się cieszę 🙂

  40. Sonia
    13 listopada 2018 / 23:35

    Pycha najlepsze ciasto jakie jadłam, piekłam juz 3 razy i na pewno bedzie wiecej 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2018 / 0:36

      Ogromnie mi miło 🙂

  41. Domi
    15 listopada 2018 / 17:41

    To ciasto jest genialne dziękuję za inspiracje.

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2018 / 1:52

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  42. Ewka
    7 grudnia 2018 / 15:41

    Rewelacja kazdy chce przepis doslownie kazdy 🙂 to ciasto nigdy sie nie nudzi 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 1:57

      Bardzo mi miło 🙂

  43. Minie
    10 grudnia 2018 / 23:13

    Rewelacyjne ciacho ! Piekłam juz drugi raz i na pewno nie ostatni 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2018 / 12:03

      Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu 🙂

  44. Małgonia
    17 grudnia 2018 / 15:29

    Ciasto nie ma sobie równych tyle się ochów i achów naczytałam o nim ale teraz dołączam do psychofanów heh

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 16:05

      🙂 🙂 🙂

  45. doda
    17 grudnia 2018 / 23:32

    Wspaniałe ciasto nie ma świąt bez malinowej chmurki

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:01

      Bardzo mi miło 🙂

  46. Ela
    20 grudnia 2018 / 19:58

    Naprawdę super-pieklam dwa razy i nie jest zbyt trudne jak dla takiego beztalencia jak ja 🙂 ale mam problem z bezą-nie chce zaraza dobrze zejść z pergaminu-trochę się maże i przy krojeniu przykleja do noża no i oddziela się od reszty.Będę wdzieczna za jakieś rady – chcę upiec na święta bo rodzinka się dopomina 🙂 Acha-zawsze robilam ze świeżych malin a teraz mam mrożone- czy najpierw ich rozmrozić czy kłaść zamrożone?pozdrawiam i życzę spokojnych i dobrych Świąt.

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2018 / 23:35

      Cieszę się, że posmakowało 🙂 Beza lubi przywierać do papieru, najczęściej gdy nie jest całkiem wysuszona. Czy po nocy w lodówce nadal jest problem z krojeniem i odstawaniem od kremu? Maliny zamrożone, tylko trzeba uważać, bo galaretka szybko wtedy zastyga :)) Dziękuję i również przesyłam najlepsze życzenia i udanych wypieków oczywiście 🙂

      • Ela
        21 grudnia 2018 / 10:26

        Dziękuję bardzo za odpowiedź.Po nocy w lodówce też źle się beza kroi..- może dłużej piec a może zmienić temperaturę?A maliny zamrożone to trochę boję się czy nie puszczą soku i się nie rozpaćka 🙁

        • Marta
          Autor
          21 grudnia 2018 / 20:46

          Hmm to rzeczywiście dziwne, można spróbować piec dłużej, a temp. obniżyć, aby bardziej się „suszyła” niż piekła. Wiele razy robiłam z malinami mrożonymi i było ok 🙂 Bardziej bym się martwiła je rozmrozić, bo wtedy stracą kształt i puszczają sok 🙂

          • Ela
            7 stycznia 2019 / 19:23

            Witam!-znowu piekłam malinową chmurką-dwa razy:na Święta i na Sylwestra- tym razem wyszła wspaniale😉goście nie mogli się nachwalić. Teraz wiem jak robić dobrą bezę: mój piekarnik nie ma opcji samego termoobiegu lecz ma opcję termoobieg i dwie grzałki góra i dół oraz termoobieg i dolna grzałka-właśnie tę opcję wybrałam w swoim piekarniku. Ponieważ mój piekarnik słabo piecze dół więc obniżam ciasto na sam dół, włączam opcję termoobieg i dolna grzałka, zmniejszam temperaturę 10 stopni niż u pani w przepisie i piekę 15 minut dłużej i trzymam jeszcze oczywiście po wyłączeniu piekarnika aż do ostygnięcia przy otwartych drzwiczkach.Wychodzi wspaniała beza!Ajeśli chodzi o galaretkę to jak tylko przestygnie dodaję zamrożone prosto z zamrażalnika maliny,mieszam chwilę i od razu zaczyna tężec więc szybko przekładam na ciasto-no rzeczywiście szybko tężeją 😯Maliny się nie rozwalają i galaretka wychodzi świetnie! Ale się rozpisałam… 😄 Pozdrawiam serdecznie

          • Marta
            Autor
            9 stycznia 2019 / 0:40

            Super! Bardzo się cieszę 🙂 Miło mi, że wszystko wyszło zgodnie z planem i gratulacje „wyczucia” swojego piekarnika 🙂 Niestety każdy model inaczej piecze, ale jak się już go bliżej „pozna” to pieczenie jest czystą przyjemnością 🙂 Pozdrawiam 🙂

  47. Majka
    11 lutego 2019 / 9:56

    Jest tak pyszne i delikatne, jak nazwa wskazuje. Wychodzi takie jak u Pani na zdjęciu. Dziękuję za wspaniały przepis. Wcale nie jest trudny, chociaż na pierwszy rzut oka tak się wydaje. Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2019 / 12:49

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  48. Edzia
    16 lutego 2019 / 14:19

    Witam.Wlasnie pieke beze ale moja w porownaniu do Pani jest ogromna.Pani jest cienka a moja gruba i wysoka.Proporcje zachowalam.Mam nadzieje ze to nie zaburzy wygladu ciasta.

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2019 / 1:00

      Dzień dobry, mam nadzieję, że nie zaburzyła wyglądu, beza jest elegancka, więc nawet wyższa na pewno pasowała 🙂 U mnie zawsze wychodzi tak jak na zdjęciu 🙂

  49. Emi
    1 marca 2019 / 12:12

    Najlepsze ciasto świata dziękuję za przejrzysty przepis misja zakończona sukcesem, czy mogę dodać zdjęcie?

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 0:47

      Ogromnie mi miło 🙂 niestety w tym momencie nie ma możliwości dodania zdjęcia na stronie, ale zapraszam na fb 🙂

Skomentuj Minie Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 20 =