Ciasto Sułtan

Ciasta przekładane zawsze są hitem na rodzinnych uroczystościach. Niebanalne połączenie różnych warstw sprawia, że każdy z zainteresowaniem sięga po kolejny kawałek, odkrywając nowe smaki. : ) Dzięki współpracy z marką Galeo przygotowałam dla Was Ciasto Sułtan, które wspaniale sprawdzi się również na świątecznym stole. Bardzo lubię produkty Galeo, ponieważ nie zawierają glutaminianu sodu oraz nastawione są na wysoką jakość składników. Mamy tu świetną relację ceny do jakości, o czym tym bardziej warto pamiętać przed nadchodzącymi Świętami. Ciasto Sułtan to połączenie korzennego biszkoptu z aksamitnym czekoladowym kremem z bakaliami oraz orzechową i kokosową bezą. Całość zwieńczona czekoladową polewą. To jedno z tych ciast, w których na pewno się zakochacie. : ) Polecam!!!


Ciasto Sułtan
Składniki na korzenny biszkopt (blacha o wymiarach 21×21 cm):

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas miksując. Piana powinna być gęsta i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony. Dodać żółtka, zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Partiami dodawać do ubitej masy, delikatnie mieszając silikonową szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C (termoobieg) przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na dwa blaty.

Składniki na kokosową bezę (blacha 21×21 cm):

  • 2 białka
  • 125 g drobnego cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Cukier powinien całkiem się rozpuścić, a masa powinna być lśniąca i gładka. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (termoobieg) przez 25 minut. Przestudzić.

Składniki na orzechową bezę (blacha 21×21 cm):

  • 2 białka
  • 125 g drobnego cukru
  • 100 g orzechów włoskich

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Cukier musi być całkiem rozpuszczony, a masa gładka i lśniąca. Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (termoobieg) przez 25 minut. Przestudzić.

Składniki na czekoladowy krem:

  • 500 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 15 g cukru wanilinowego Galeo
  • 20 g ciemnego kakao
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g rodzynek, suszonych śliwek lub daktyli

250 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko zmiksować z kakao, mąką i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka z cukrami, często mieszając. Masa zgęstnieje i utworzy nam się czekoladowy budyń. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Czekoladę posiekać, większe rodzynki, śliwki lub daktyle pokroić na kawałki. Dodać do czekoladowego kremu i wymieszać silikonową szpatułką.

Dodatkowo:

  • 3/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • świeżo zaparzona kawa do nasączenia

Pierwszy blat ciasta ułożyć na dnie blachy, nasączyć zaparzoną kawą. Wyłożyć połowę czekoladowego kremu i przykryć kokosową bezą. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki, przykryć orzechową bezą. Wyłożyć pozostałą część czekoladowego kremu. Drugi blat również nasączyć kawą (od strony rozcięcia), przełożyć na czekoladowy krem. Kremówkę mocno podgrzać i zalać nią posiekaną gorzką czekoladę. Odstawić na chwilę, po czym wymieszać i tak uzyskaną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego!


Przyprawy Galeo

Korzenne ciasto przepis

Ciasto korzenne

Ciasto przekładane przepis

Ciasto z kremem przepis

Ciasto sułtan przepis

Ciasto Świąteczne
Bożonarodzeniowe ciasto

Ciasto na Boże Narodzenie

Świąteczne ciasto
*Wpis powstał przy współpracy z marką Galeo

Komentarzy: 107

  1. Malwina
    8 grudnia 2018 / 11:01

    Jak to cudownie wygląda!

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 1:59

      Polecam 🙂

  2. Majka
    8 grudnia 2018 / 11:51

    Pięknie się prezentuje 😍 Kusząca propozycja na święta 👍

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 2:00

      Koniecznie wypróbuj, na Święta idealne ciacho 🙂

  3. Agata
    8 grudnia 2018 / 13:21

    jak smakuje tak jak wyglada to na pewno pyszne

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 2:00

      Dziękuję 🙂

  4. Aga
    8 grudnia 2018 / 13:50

    Uwielbiam takie połączenia dziś piekę 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 2:00

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

      • Aga
        9 grudnia 2018 / 13:27

        Chylę czoła to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam!

        • Marta
          Autor
          10 grudnia 2018 / 1:29

          Ogromnie się cieszę 🙂 🙂 🙂

  5. Mariusz
    8 grudnia 2018 / 13:54

    Jestem istnym pożeraczem takich deserów. Szczerze zazdroszczę twojemu mężowi :))

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 2:01

      Bardzo mi miło, a Mąż faktycznie jest najlepszym testerem, zawsze chętnie próbuje i jest otwarty na nowe smaki 😉

  6. Mała Mi
    8 grudnia 2018 / 14:11

    Rewelacja ❤️

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 2:02

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  7. Isia
    8 grudnia 2018 / 18:20

    Wygląda pysznie muszę zrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 2:02

      Polecam 🙂 🙂

  8. A.
    8 grudnia 2018 / 18:47

    Czeka w lodówce, krem pycha więc nie mogę się doczekać aż się przegryzie całość 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 2:03

      Ooo super, daj znać jak smakowało 🙂

  9. roz
    9 grudnia 2018 / 1:13

    Ślinka cieknie na sam widok upiekę na święta 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 2:05

      Dziękuję i bardzo się cieszę, że skorzystasz z inspiracji 🙂

  10. 10 grudnia 2018 / 11:05

    Ciasto wygląda na dość skomplikowane do przygotowania, ale takie słodkości są najpyszniejsze!

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2018 / 11:51

      To prawda, przekładańce zawsze są pyszne 🙂 Ciasto nie jest może skomplikowane, ale wymaga trochę czasu, aby przygotować poszczególne warstwy 🙂

  11. Aniaa
    10 grudnia 2018 / 19:04

    Wyszło super dzięki!

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2018 / 12:02

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2018 / 12:02

      Dziękuję i polecam, jest pyszne 🙂

  12. Werka
    10 grudnia 2018 / 21:42

    Pycha!!!

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2018 / 12:02

      Super, że posmakowało 🙂

  13. 11 grudnia 2018 / 13:07

    Wspaniale wygląda to ciasto. Nie jestem najlepszym cukiernikiem, ale muszę go spróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2018 / 14:27

      Polecam, jest pyszne 🙂

  14. 11 grudnia 2018 / 16:10

    Mniam! Ciasto wygląda bosko! Już wiem, za co się wezmę w ten weekend 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2018 / 18:34

      Bardzo się cieszę i polecam 🙂

  15. Werka
    11 grudnia 2018 / 23:24

    Wspaniale ciasto nie ma z nim tak duzo roboty jak myslalam.

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2018 / 17:26

      Bardzo mi miło 🙂

  16. 12 grudnia 2018 / 13:13

    Ooo rany! To ciasto wygląda totalnie obłędnie!

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2018 / 17:26

      Dziękuję i polecam 🙂

  17. Jowita
    12 grudnia 2018 / 15:27

    Pyszne ciasto, zmieniłam tylko polewę na taką z masła i kakao bo u mnie nie każdy lubi gorzka czekoladę.

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2018 / 17:26

      Super, cieszę się, że posmakowało 🙂

  18. Emi
    15 grudnia 2018 / 0:38

    Pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 15:58

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  19. Ola
    17 grudnia 2018 / 11:25

    Wspaniale zrobiłam mężowi na imieniny a na święta piekę kolejny raz 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 16:04

      Wspaniale, cieszę się, że tak przypadło do gustu 🙂

  20. samanta
    20 grudnia 2018 / 0:18

    Pyszne ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2018 / 13:07

      Bardzo mi miło 🙂

  21. Val
    21 grudnia 2018 / 0:29

    Udało mi się a w kuchni raczej dopiero raczkuje dziekuje za opis przygotowania krok po kroku 🙂

    • Marta
      Autor
      21 grudnia 2018 / 20:41

      Bardzo mi miło i cieszę się, że ciasto posmakowało 🙂

  22. Natka
    22 grudnia 2018 / 10:25

    Goście byli zachwyceni, sprobujcie…przepis meega😊

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2018 / 13:07

      Ogromnie mi miło, że posmakowało 🙂

  23. Maja
    24 grudnia 2018 / 9:11

    Ciasto zrobiłam wyszło obłędnie pyszne, dzięki za przepis bo dawno tak dobrego ciasta nie jadłam☺ polecam wypróbowanie przepisu bo warto.

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2018 / 14:16

      Bardzo mi miło, cieszę się, że ciasto przypadło do gustu 🙂 🙂

  24. Milka
    31 stycznia 2019 / 11:41

    Rewelacyjne ciacho nie mam wprawy więc trochę czasu musiałam poświęcić żeby złożyć te wszystkie warstwy ale już po pierwszym gryzie zapomniałam o tym czasie 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2019 / 23:57

      Super, bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  25. Darusia
    1 marca 2019 / 12:09

    Przepyszne ciasto polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 0:46

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  26. Ola
    18 marca 2019 / 13:09

    Ciasto jest wspaniałe a przepis jak zawsze opisany krok po kroku że nawet ja zrobiłam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2019 / 22:29

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  27. Iwona
    18 kwietnia 2019 / 1:10

    Pyszne trochę warstw jest ale nawet szybko idzie 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:04

      Miło mi, że ciasto posmakowało 🙂

  28. Milka
    5 grudnia 2019 / 17:35

    Przepyszne ciasto na święta zrobię ponownie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2019 / 0:23

      Super, że posmakowało 🙂

  29. Misia87
    20 grudnia 2019 / 0:01

    Czy warstwę kokosową i orzechową mogę zrobić dwa dni wcześniej? 😊

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2019 / 1:00

      Tak, całe ciasto zyskuje na smaku po czasie spędzonym w lodówce, więc można przygotować z wyprzedzeniem 🙂

  30. agata
    30 czerwca 2020 / 11:46

    Kocham to ciasto piekłam już kolejny raz i goście za każdym razem pod wrażeniem 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lipca 2020 / 11:32

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  31. 8 grudnia 2020 / 19:04

    Witam serdecznie. Czy do ilości podanych składników można zastosować tradycyjną prostokątną blachę?

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2020 / 12:16

      Witam, można, ale trzeba będzie zwiększyć ilość proporcjonalnie do wielkości blachy 🙂

  32. Kamila
    10 grudnia 2020 / 18:19

    Pyszne ciasto !!!!

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2020 / 12:53

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  33. aannkkaa13
    21 grudnia 2020 / 12:49

    witam, czym mozna zastapić orzechy włoskie?

    • Marta
      Autor
      21 grudnia 2020 / 14:37

      Np. orzechami pekan lub ew. migdałami 🙂

  34. Ilona
    25 grudnia 2020 / 19:17

    Spośród 6 ciast przygotowanych na Święta, to zdobyło 1 miejsce i okazało się być bezkonkurencyjne 😀 ma absolutnie wszystko, co odzwierciedla smak Świąt. I jest ogromne, nam wyszedł tort 😀 Dzięki za przepis i wesołych Świąt 😊

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2020 / 13:12

      Bardzo, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam noworocznie 🙂

  35. Paulina
    8 stycznia 2021 / 11:07

    Witam. Czy jeśli mam suszone daktyle to muszę je namaczać?

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2021 / 11:59

      Osobiście nie namaczam 🙂

  36. Kama
    4 lutego 2021 / 11:20

    Fenomenalne ciasto! nigdy nie jadłam nic podobnego i na pewno zrobię ponownie 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2021 / 13:01

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  37. Daria
    6 lutego 2021 / 20:28

    Placek przepyszny, smakował całej rodzinie! 😊🤩☺

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2021 / 12:52

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  38. Ella
    6 września 2021 / 22:15

    Cudowne ciasto, smaki razem smakują świetnie. Jak tort z cukierni tyle że z własnej😄 można podać na najlepsze okazje jak i na niedziele. Bo ciasto na niedziele musi być koniecznie😉

    • Marta
      Autor
      10 września 2021 / 11:22

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  39. Angela
    16 września 2021 / 21:45

    Czy można pominąć żółtka?

    • Marta
      Autor
      17 września 2021 / 10:23

      Nie 🙂

  40. Magdalena P.
    2 października 2021 / 19:11

    Ciasto właśnie się chłodzi . Zrobilam w wersji tortu w tortownicybo średnicy 26 cm. Jutro będziemy konsumować. Aż jestem ciekawa tego połączenia smakowego

    • Marta
      Autor
      3 października 2021 / 22:54

      Życzę smacznego 🙂

  41. 2 grudnia 2021 / 21:39

    Witam czy ciasto można zrobić dzień wcześniej?nic się nie stanie z tymi bezami? pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2021 / 22:52

      Jak najbardziej, po nocy w lodówce nawet zyskuje na smaku 🙂

  42. Urszula
    6 grudnia 2021 / 10:17

    Witam serdecznie. Czy w podanych składnikach na budyń czekoladowy nie wkradł się błąd, w opisie są 2 żółtka, a nie powinno być 4 żółtka? Moja wątpliwość wynika z tego, że do 2 blatów białkowych zużyto po 2 białka, więc zostają według opisu 2 żółtka. Pozdrawiam mikołajkowo🤶🤶🤶

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2021 / 10:51

      Dzień dobry 🙂 do budyniu używam 2 żółtek, te pozostałe 2 które zostały przeznaczam na inne wypieki lub jajecznicę 😉 Jeśli jednak nie chce ich Pani „marnować” można dodać do masy budyniowej, będzie wtedy bardziej zwarta.

  43. Urszula ulana47@tlen.pl
    6 grudnia 2021 / 10:33

    Witam serdecznie. Czy w przepisie na budyń czekoladowy wkradł się błąd, bo jest 2 żółtka a nie 4 żółtka, co wynika z użycia białek do poszczególnych blatów? Pozdrawiam mikołajkowo 🤶🤶

  44. 6 grudnia 2021 / 10:36

    Witam serdecznie. Czy w przepisie na budyń czekoladowy wkradł się błąd, bo jest 2 żółtka a nie 4 żółtka, co wynika z użycia białek do poszczególnych blatów? Pozdrawiam mikołajkowo 🤶🤶

  45. 6 grudnia 2021 / 10:38

    Witam serdecznie. Czy w przepisie na budyń czekoladowy wkradł się błąd, bo jest 2 żółtka a nie 4 żółtka, co wynika z użycia białek do poszczególnych blatów? Pozdrawiam mikołajkowo 🤶🤶

  46. Paula
    9 grudnia 2021 / 12:01

    Skusiłam się na to ciasto i przyznaję, że jest pyszka 🙂

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2021 / 19:44

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  47. Kasik
    17 grudnia 2021 / 2:10

    Moje ulubione ciasto piekłam już 3 raz w ciagu miesiąca 🙂

  48. Asia
    17 marca 2022 / 21:25

    Czy można użyć powideł śliwkowych?

    • Marta
      Autor
      21 marca 2022 / 0:41

      Można, ale wg mnie dżem lepiej pasuje, bo jest bardziej kwaskowy w smaku 🙂

  49. Justyna Nowak
    23 grudnia 2022 / 15:22

    Witam. Czy na blachę 39,5×23,5 podwoić składniki? Jak długo wtedy piec bezę?

Skomentuj Jarosław Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 28 =