Nowe oblicze gotowania – konkurs

Ostatnio  zauważyłam spore zainteresowanie tematem zbilansowanej diety. Czasy codziennego smażenia w głębokim tłuszczu dla wielu z nas chyba już minęły i pomimo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, wystarczy jego niewielka ilość, aby uzyskać pyszne danie.

Niewątpliwie ogromną rolę odgrywają tutaj nasi kuchenni pomocnicy, czyli naczynia, które wykorzystujemy podczas gotowania i smażenia. Moim ostatnim odkryciem jest patelnia Taurus marki AMBITION z powłoką Teflon Platinum Plus, odznaczającą się unikalną gładkością i wyższą wytrzymałością na zużycie – ścieranie i zarysowania. Zostało to potwierdzone testami zarówno przez profesjonalnych kontrolerów jakości, a także w domowych warunkach ; ) Warto dodać, że Teflon Platinum Plus to jedyna powłoka, która pozwala na używanie metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni.

Teflon, produkowany jest wyłącznie przez  firmę Chemours i jest to najbardziej znana powłoka zapobiegająca przywieraniu na świecie. Stanowi ona synonim doskonałej jakości i trwałosci, a także zdrowego gotowania. Technologia Teflon to systemy dwu–lub trzywarstwowe, które zostały przystosowane do intensywnego gotowania. Najpopularniejsza dwuwarstwowa powłoka to Teflon™Classic, która sprawdzi się dla osób gotujących okazjonalnie. Do intensywnego gotowania przeznaczona jest dodatkowo wzmocniona powłoka trójwarstwowa – Teflon™Select. Przy użytkowaniu obu z nich należy używać łopatek drewnianych lub z tworzywa. Z myślą o prawdziwych pasjonatach powstał nowy Teflon™Platinum Plus, który jest 50% bardziej odporny na zarysowania w porównaniu z Teflon™Platinum, co więcej podczas użytkowania możemy nawet wykorzystywać metalowe przybory do gotowania.

Osobiście korzystam z patelni marki Ambition  z linii Taurus z powłoką marki Teflon™ Platinum Plus. Jest ona wykonana z odlewanego aluminium z rączką przystosowaną do używania w piekarniku, co poza smażeniem i gotowaniem pozwala również na zapiekanie dań. Patelnia świetnie przewodzi ciepło, dzięki czemu przygotowanie dania się skraca i staje bardziej ekonomiczne. Odlewane aluminium jest odporne na odkształcenia i nie deformuje się pod wpływem temperatury. Nadaje się do użytkowania na wszystkich typach kuchenek (gazowe, elektryczne, a także indukcyjne).


Patelnia Taurus ambition
Główne, praktyczne zalety Teflon™ Platinum Plus, które zaobserwowałam podczas intensywnych prac w kuchni ; ) to:
– smażenie i gotowanie jest mocno ułatwione, ponieważ powłoka zapobiega przywieraniu potraw,
– przyrządzane potrawy są zdrowsze, ze względu na eliminację sporych ilości używanego tłuszczu,
– komfortowe, bezproblemowe zmywanie (zarówno ręczne jak i w zmywarce).
Dodatkowo mamy gwarancję bezpieczeństwa dla naszego zdrowia, ponieważ Teflon™ jest obojętny chemicznie, czyli nie reaguje z żywnością.


Jak zrobić omlet
Abyście sami mogli się przekonać, że powłoka Teflon™ to łatwiejsze i zdrowsze gotowanie, przygotowałam dla Was mini konkurs ; ) Aby wziąć w nim udział wystarczy odpowiedzieć w komentarzu na blogu na pytanie:

„Napisz, co oznacza dla Ciebie zdrowe smażenie w maksymalnie 100 słowach”.

Konkurs trwa od 21.10.15 r. – 4.11.15 r., do wygrania są 3 patelnie marki Ambition z linii Colour z powłoką Teflon™ Select. Pamiętajcie, że jedna osoba może wysłać tylko jedno zgłoszenie w konkursie. Odsyłam również do: Regulamin konkursu. Wyniki ogłoszone zostaną na blogu 12.11.15r. Powodzenia! ; )


Teflon
 


Ambition colour
Opisany produkt możecie również zakupić w sklepie internetowym tutaj.

Komentarzy: 317

  1. Iza
    4 listopada 2015 / 21:02

    Zdrowe smażenie to dla mnie używanie oleju jako dodatku poprawiającego smak i konsystencję dań. Nie można rezygnować z tłuszczów w codziennej diecie, co oczywiście nie znaczy, że dania muszą w nich pływać. Dawno minęły czasy, kiedy posiłki przygotowywało się na ciężkiej patelni obklejonej starym przypalonym tłuszczem i wypełnionej nowym po brzegi „żeby mięso się nie przykleiło”, szczegół, że po usmażeniu było mokrym kapciem. Mięso i warzywa smażone na nowoczesnych patelniach teflonowych są zdrowe, pyszne i bardzo estetycznie wyglądają, dzięki czemu chętniej je jemy dostarczając organizmowi moc witamin i zdrowia.

  2. Domisia
    4 listopada 2015 / 21:22

    Zdrowe smażenie? Olej tłoczony na ciepło, bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Najlepsza jest patelnia teflonowa lub ceramiczna, na których nic nie przywiera oraz krótkie smażenie, na rozgrzanym oleju. Polecam odsączyć na ręczniku papierowym smażony kotlecik czy placki.

  3. Górka
    4 listopada 2015 / 21:50

    Smażenie jest w super cenie,
    kroisz mięso i warzywa,
    nie opuszcza Cię wesoła mina,
    wszystko smaczne i wyrafinowane,
    na Tefalu przyrządzisz doskonale. 🙂

  4. Monika
    4 listopada 2015 / 22:21

    Zdrowe smażenie to mocno przemyślane działanie,
    To patelnia fajna, co tłuszczu pozwala dać oszczędnie,
    Odpowiednie produkty, które organizmu zdrowie dają,
    a całej rodzinie uśmiechu w każdy dzień przysparzają!

  5. blacki66
    4 listopada 2015 / 22:24

    Aby smacznie jeść i zdrowo kup patelnie wyjątkową
    Ambition’a z linii Colour i z powłoką teflonową.

  6. dana
    4 listopada 2015 / 22:30

    Aby dobrze smakowało i na zdrowie też wpływało, smaż bez tłuszczu zwierzęcego i na kropli roślinnego

  7. 4 listopada 2015 / 22:37

    „ZDROWE SMAŻENIE”
    to takie stwierdzenie,
    że smażymy dbając o zdrowie,
    niech tutaj każdy o tym się dowie.
    Nic tutaj nam do patelni nie przywiera,
    a smażenie negatywnego wpływu na nas nie wywiera.
    Dlatego też ograniczoną ilość tłuszczu używamy
    i zdrowie w sobie zachowamy.
    I ważne jest tutaj na czym smażymy
    i tak bezpieczną podróż kulinarno-smakową sobie zapewnimy.

    ZDROWE SMAŻENIE= (idealny sprzęt + mała ilość tłuszczu) * zdrowe składniki * szczypta uśmiechu

    🙂

  8. Rafał
    4 listopada 2015 / 23:06

    Jako, że praktycznie codziennie podejmuję się smażenia wszelkiego rodzaju produktów, zwracam uwagę na to, by przygotować jedzenie w sposób rozsądny.
    Podstawą jest oczywiście porządna patelnia, to nie ulega wątpliwości. Jest tak przede wszystkim dlatego, że podczas smażenia, powiedzmy, fileta z kurczaka, wrzucam go na rozgrzaną patelnie, bez wcześniejszego podlania jej wszelkiego rodzaju olejami itp. Po prostu sama rozgrzana patelnia. Dzięki dobrej patelni, jedzenie nie będzie przywierało do niej. Następnie, jak mięso się już nieco ścina, dolewam odpowiednią ilość wody (w zależności od ilości mięsa, nie jest to duża ilość) i tak dochodzi do smażenia na wodzie. Dzięki temu, potrawy nie są ciężkie oraz tłuste. To jest tylko jeden z przykładów smażenia zdrowo. Niemniej jednak, jak już wspomniałem wcześniej, niesamowicie ważną rzeczą jest ta solidna i wykonana z dobrego materiału patelnia.
    Pozdrawiam!

  9. Bartek B.
    4 listopada 2015 / 23:21

    Dla mnie zdrowe i smaczne zjedzenie
    To potrawy dobrym smakiem okraszenie
    Choć bez przesad i zbytku
    Bym nie spędził dnia przy korytku
    I oczywiście musi być witamin moc
    By organizm był zdrowy dzień i noc
    I najważniejsze bez czego nic nie jest pyszne
    Przy posiłku muszą być osoby sercu bliższe
    Bo jedzenie jest zdrowia i smaku oczywistością
    Zawsze gdy przy stole pachnie miłością

  10. 5 listopada 2015 / 0:58

    Aby zdrowo smażyć trzeba mieć w posiadaniu taką właśnie patelnię Ambition 🙂
    Dzięki niej można wyeliminować z dań zbędny tłuszcz, dania są nieprzypalone, szybko przygotowane, idealnie usmażone i lekkie, a co za tym idzie bardzo smaczne 🙂

  11. Monika
    5 listopada 2015 / 16:52

    Babcia preferuje, mama papuguje i ja rumianym smakiem się delektuję. Dla zdrowia minimalną ilość tłuszczu dodaję i tylko na specjalnych olejach pracuję. Swej rodziny nie truję, bo na teflonie gotuję. Gdy smażę to czaruję, ekonomią się kieruję, bo czasu nie marnuję. Potrawy nie przywierają dzięki temu jakością smakują, aromatem delektują. Zdrowe smażenie powinno być krótkie by warzywa były wciąż chrupkie. Bez spalenizny i nadmiernego tłuszczu mięso i ryby przygotowuję jedynie naturalną soczystością siebie i innych kokietuję. Bez długiej i żmudnej obróbki to sposób na zachowanie witamin jest krótki. Dodatkowo świeże zioła i przyprawy dodaję,taka porcja zdrowia zawsze się udaje.

  12. Paweł
    5 listopada 2015 / 23:06

    Gdy smażymy bez tłuszczowo, jemy zdrowo, kolorowo!
    Dusić, smażyć i blanszować z Ambition sprawa gotowa!
    Z Taurusem zrobimy tak by każdy posiłek miał smak!

  13. Lena
    16 listopada 2015 / 17:14

    Gdzie są dostępne wyniki konkursu? miały być 12.11.2015

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 + 13 =