Oreo brownie

Oreo brownie to nasz absolutny hit i polecam je każdemu miłośnikowi tych ciasteczek (i nie tylko) : ) Dobrze, że zaczęłam fotografować zanim przystąpiliśmy do degustacji, bo całe ciasto zniknęło w zaskakującym tempie : ) Bardzo mocno czekoladowe i zdecydowanie uzależniające. Gorąco zachęcam!!! 


Oreo brownie

Składniki na blachę 21 x 21 cm:

  • 165 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 165 g trzcinowego cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 12 ciasteczek Oreo

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Masło wraz z czekoladą (połamaną na kawałki) roztopić na niewielkim ogniu. Jajka zmiksować z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy, może to potrwać kilka minut. Podczas rozcierania masy palcami nie powinniśmy wyczuć cukru.

Następnie dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać suche składniki (mąkę, kakao oraz sól). Dokładnie wymieszać. Tak otrzymaną masę przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka oreo pokruszyć i wysypać na wierzch ciasta, delikatnie dociskając.

Piec przez 25 minut, po czym wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce.

Smacznego!


Oreo brownies


brownie and oreo


Brownies with oreo


Brownie with oreo

Komentarzy: 98

  1. Magda
    18 kwietnia 2021 / 1:13

    A czy do masy jajecznej mamy dodać ostudzoną czekoladę z masłem?

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2021 / 10:59

      Tak 🙂 Najpierw ucieramy jajka z cukrem, a następnie dodajemy czekoladę z masłem.

  2. Emka
    19 kwietnia 2021 / 16:58

    Czy to ciasto po upieczeniu ma być lekko wilgotne? W piekarniku trzymałam do suchego patyczka, a po ostudzeniu i przekrojeniu ciacho jest takie mega wilgotne…

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2021 / 20:05

      Zdecydowanie, Brownie nie pieczemy do suchego patyczka, cały sekret tkwi w tym czekoladowym, rozpływającym się wnętrzu 🙂

      • Emka
        19 kwietnia 2021 / 21:03

        A już myślałam, że to zakalec uff bardzo dziękuję 🙂

        • Marta
          Autor
          19 kwietnia 2021 / 22:48

          Nie, nie, wszystko jest ok 😀 życzę smacznego 🙂

  3. Madzia
    25 kwietnia 2021 / 10:57

    jajka ucieramy w całości bez rozdzielania na białka i żółtka?

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2021 / 12:36

      Tak 🙂

  4. Kasik
    17 maja 2021 / 13:16

    Cudowne ciasto piekłam kilka razy zawsze zachwyca 🙂

    • Marta
      Autor
      18 maja 2021 / 9:39

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  5. Kafka
    21 maja 2021 / 9:23

    Najlepsze brownie wszysycy zawsze prosza o przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      23 maja 2021 / 10:59

      Ogromnie mi miło 🙂

  6. Agata
    2 października 2021 / 16:25

    Pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2021 / 22:53

      Super, że posmakowało 🙂

  7. Klaudia
    25 stycznia 2022 / 19:09

    Czy można użyć czekoladę mleczną zamiast gorzkiej?

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2022 / 1:47

      Niestety nie, gorzka czekolada jest tu kluczowa <3

  8. Niki
    11 lutego 2022 / 19:12

    Cudoooooowne 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2022 / 23:56

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Ewelina
    12 stycznia 2023 / 11:07

    Na jakiej wielkosci blachę?

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2023 / 23:54

      21×21 cm 🙂

  10. Nina
    30 października 2023 / 12:18

    Najlepsze brownie jakie jadłam brawo!

    • Marta
      Autor
      31 października 2023 / 2:01

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 4 =