Pierogi ruskie – najlepsze

Pierogi ruskie to nasze ulubione pierogi. Przygotowuję je najczęściej, bo to jedyna opcja lubiana dosłownie przez wszystkich domowników : ) Najlepiej zrobić od razu większą ilość, bo odsmażone razem z masłem na patelni, smakują równie pysznie jak te prosto z wody. Polecam!!

Pierogi ruskie najlepsze

Ciasto na pierogi

Składniki (ok. 60 sztuk):

  • 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
  • płaska łyżeczka soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek lub ew. oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody

*Przygotowanie pierogów zaczynam od farszu, aby ciasto się nie przesuszyło*

Mąkę wymieszać z solą i oliwą. Powoli dolewać ciepłej wody zagniatając ciasto (używam robota kuchennego). Dobrze zagniecione ciasto powinno być elastyczne, jednolite i nie lepić się. Jeśli pomimo dobrego wyrabiania ciasto nadal mocno się lepi, możemy delikatnie podsypać je mąką.

Farsz

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 duża cebula
  • masło do podsmażenia cebuli
  • pieprz, sól

Obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki ugotować do miękkości. (Świetnie sprawdzą się ziemniaki ugotowane wcześniej, np. pozostałość po wczorajszym obiedzie). Ugnieść, aby stworzyć puree, odstawić do ostudzenia. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle, przestudzić. Dodać do ziemniaków, razem z twarogiem. Dokładnie ugnieść na jednolitą masę. Obficie doprawić pieprzem, dodać sól do smaku, wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części (tą, której nie używamy zostawić w misce i przykryć ręcznikiem kuchennym). Jedną z nich cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Aby ciasto było cieńsze, każe kółko można dodatkowo rozwałkować. Na środku ułożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi palcami, uważając, aby farsz nie dostał się pomiędzy brzegi, bo pierogi rozpadną się podczas gotowania. Ułożyć na ręczniku kuchennym i przykryć ściereczką, aby pierogi nie wyschły. Do dużego garnka nalać wodę, dodać płaską łyżkę soli. Na osolony wrzątek wrzucić pierogi, wymieszać i poczekać aż wypłyną. Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Zazwyczaj po około 2 minutach od wypłynięcia można już delikatnie wyłowić pierogi łyżką cedzakową. Najlepiej wyłowić jedną sztukę i sprawdzić, czy ciasto rozpływa się w ustach. Podawać od razu, lub dodać śmietanę/jogurt, skwarki z boczku, lub przesmażoną na maśle cebulę.

Smacznego!

Najlepsze ciasto na pierogi
Domowe pierogi ruskie jak zrobić
Pierogi ruskie najlepsze

Inspiracja

Komentarzy: 26

  1. Aga
    28 stycznia 2019 / 13:36

    Wyglądają przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2019 / 12:08

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Monia
    28 stycznia 2019 / 13:59

    Pięknie Ci wyszły 🙂 dawno nie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2019 / 12:10

      Bardzo mi miło, my też jemy zdecydowanie zbyt rzadko 😉

  3. Isia
    28 stycznia 2019 / 15:01

    Ciasto robię tak samo i jest idealne ale daję olej rzepakowy zamiast oliwy bo nie lubie jej posmaku 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2019 / 12:10

      🙂 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2019 / 12:10

      Dziękuję 🙂

  4. Ilona
    28 stycznia 2019 / 15:22

    Uwielbiam ruskie bardzo ładne zdjęcia apetycznie wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2019 / 12:11

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

  5. Basiulek
    28 stycznia 2019 / 17:21

    Smak mojego dzieciństwa zawsze lepiłam z babcią 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2019 / 12:12

      Babcine zawsze najsmaczniejsze 🙂

  6. Kasia
    28 stycznia 2019 / 23:33

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2019 / 12:13

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Majka
    29 stycznia 2019 / 15:09

    Do tej pory moje ulubione to z Twojego przepisu z kapustą i grzybami. Muszę nadrobić i te przygotować 😋

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2019 / 23:40

      Z kapustą i z grzybami też uwielbiam, ale przygotowuję je w 90% w świątecznym okresie 🙂 Za to ciasto zaparzane jest równie pyszne z innym nadzieniem, więc ciekawe, czy to „zwykłe” zdoła je wyprzedzić w Twoim rankingu 😉

      • Majka
        1 lutego 2019 / 19:27

        Swietne 😍 Ciasto równie perfekcyjne.

        • Marta
          Autor
          4 lutego 2019 / 1:24

          🙂 🙂 🙂

  8. Roz.
    31 stycznia 2019 / 11:53

    Pyszne dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2019 / 23:57

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  9. Muuulka
    24 lutego 2019 / 20:07

    Ciasto genialne super się lepiło dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2019 / 23:43

      Bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam 🙂

  10. Beata
    17 września 2019 / 19:10

    Wyszły super 👌 rewelacyjny przepis 😊 a masz może jakiś sprawdzony przepis na inny farsz do pierogów? Może coś na słodko? ☺

    • Marta
      Autor
      18 września 2019 / 9:31

      Na słodko rzadziej przygotowuję – najczęściej sezonowo z owocami i ew. trochę cukru, bez innych dodatków 🙂 Lub klasyczna wersja serowa – na 250 g twarogu dodaję jeden cukier waniliowy i jedno żółtko 🙂
      (w zależności od upodobań można również dodać trochę zwykłego cukru do smaku)

      • Beata
        18 września 2019 / 17:32

        I ta Twoja klasyczna wersja bardzo mi się podoba 😁 następna tura pierożkow będzie właśnie z tym farszem 😁 dziękuję 😊

        • Marta
          Autor
          19 września 2019 / 1:00

          Super, życzę smacznego 🙂

Skomentuj Roz. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 1 =