Pikantne enchilady

Enchilady to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni meksykańskiej, przepyszne w swojej prostocie, poradzi sobie z nimi nawet początkujący adept kulinarnej sztuki : ) Bardzo pikantne, więc w wersji dla dzieci możecie pominąć papryczkę jalapeno i zmiejszyć ilość chili : ) Polecam!!!

Pikantne enchilady

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 kopiasta łyżeczka chili (w wersji dla dzieci 1 płaska łyżeczka)
  • 1 wędzona papryczka jalapeno, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku
  • 690 g passaty pomidorowej
  • 6 kukurydzianych tortilli
  • 200 g startego żółtego sera

Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę i smażyć ok. 3-4 minuty, aż stanie się przezroczysta. Dodać mieloną wołowinę oraz przyprawy i smażyć przez kolejne 7 minut, do czasu aż mięso zupełnie zbrązowieje. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze przez 2 minuty i zdjąć z ognia. W oddzielnym garnku podgrzać passatę pomidorową i połowę dodać do usmażonego farszu.

Na każdą tortillę nałożyć porcję farszu, posypać odrobiną sera i zwinąć w rulonik. Połowę pozostałego sosu pomidorowego rozsmarować na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie poukładać zwinięte w rulony tortille jedna obok drugiej. Na górze rozsmarować resztę sosu i posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 195 C (termoobieg) ok. 20-25 minut do czasu aż na serze pojawią się bąble, a wierz się lekko przypiecze. Podawać na gorąco w towarzystwie sałaty.

Smacznego!

Inspiracja „Ten, w którym są wszystkie przepisy” T. Finney

Komentarzy: 12

  1. Karo
    22 września 2020 / 11:20

    Pycha!!!

    • Marta
      Autor
      24 września 2020 / 16:27

      Super, że posmakowały 🙂

  2. Laura
    22 września 2020 / 13:15

    Pysznie wyglada ❤️

    • Marta
      Autor
      24 września 2020 / 16:27

      Dziękuję i polecam 🙂

  3. Aga
    22 września 2020 / 15:37

    Kocham meksykańskie jedzenie, więc robię na bank 🙂

    • Marta
      Autor
      24 września 2020 / 16:27

      Super 🙂

  4. Jowita
    22 września 2020 / 17:03

    Mniam

    • Marta
      Autor
      24 września 2020 / 16:27

      🙂 🙂 🙂

  5. Majka
    22 września 2020 / 17:15

    Uwielbiam ❤ Każdą wersję wciągnę bez zastanowienia 😉

    • Marta
      Autor
      24 września 2020 / 16:27

      Meksykańskie jedzenie rządzi 😀

  6. Kinia
    22 września 2020 / 20:26

    Oj moje smaki do tego guacamole i mamy ucztę ❤️

    • Marta
      Autor
      24 września 2020 / 16:27

      Zdecydowanie tak 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 13 =