Pstrąg tęczowy z piekarnika

Pamiętam jak w dzieciństwie ryby pojawiały się u nas na obiad w każdy piątek i być może dzięki tej wyczekiwanej przez nas tradycji zawsze smakowały wyjątkowo : ) Dziś jemy je zdecydowanie częściej, na obiad lub w roli lekkiej kolacji. Pstrąg jest nie tylko smaczny i błyskawiczny do przygotowania, ale również bardzo zdrowy. To świetne źródło białka i kwasów omega-3, które wspomagają pracę serca, wzmacniają kości i naturalną odporność organizmu. Jego delikatny smak sprawia, że moje dzieci również za nim przepadają. Wersja z piekarnika należy do moich ulubionych, ponieważ z dodatkiem świeżych ziół i podstawowych przypraw w 20 minut mamy gotowy aromatyczny i pożywny posiłek.


Jak upiec rybę

Składniki:

Pstrągi opłukać wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wnętrze każdej ryby wysmarować olejem, skropić sokiem z cytryny i grejpfruta, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do środka ryby włożyć po dwa plasterki cytryny. Na wierzchu ułożyć plasterek cytryny oraz grejpfruta i gałązkę rozmarynu. Całość można związać nitką, aby lepiej się trzymała. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez 20 minut.

Smacznego!

Świeży Pstrąg Patroszony Marinero jest pakowany w technologii MAP, która zapewnia świeżość ryby wraz z nieprzerwanym chłodzeniem. Duże znaczenie ma dla mnie również fakt, że pochodzi on także z naszych lokalnych gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych. Dostarczany jest codziennie do wszystkich Biedronek, więc duża dostępność w porównaniu z walorami smakowymi i zdrowotnymi sprawia, że często gości na naszym stole. Koniecznie wypróbujcie : )


Pstrąg tęczowy


Pstrąg tęczowy przepis


Pstrąg tęczowy przepisy


Pstrąg z piekarnika


Pstrąg przepis


Grillowany pstrąg


Ryba z piekarnika przepis


Pieczony pstrąg przepis


Pstrąg tęczowy jak zrobić

*Wpis powstał przy współpracy z Marinero

Komentarzy: 26

  1. Aga
    7 listopada 2018 / 23:33

    Wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2018 / 1:45

      Dziękuję i polecam, bo tak właśnie smakuje 😉

  2. Majka
    8 listopada 2018 / 13:56

    Z chęcią skorzystam z przepisu 😍 Ślinka cieknie 😉

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2018 / 2:01

      Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam!

  3. Jola
    8 listopada 2018 / 14:33

    Pysznie wygląda jak Ty to robisz że u Ciebie nawet „zwykła” ryba wygląda tak smakowicie !

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2018 / 2:01

      Dziękuję za tak miły komplement i oczywiście polecam wypróbować 🙂

  4. Ania
    8 listopada 2018 / 15:11

    Lubie ryby ale w sumie rzadko robie jest teraz dodatkowa motywacja 🙂

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2018 / 2:01

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

  5. Daria
    8 listopada 2018 / 16:04

    Mniam super to wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2018 / 2:01

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Patrycja L.
    8 listopada 2018 / 16:32

    Pycha

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2018 / 2:01

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  7. Zuza
    8 listopada 2018 / 21:18

    Super fajny pomysł 🙂

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2018 / 2:02

      Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  8. Misia
    9 listopada 2018 / 0:52

    Bardzo lubię rybki często jemy a piątkowe tradycje i u nas obowiązywały heh

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2018 / 12:26

      Witam w klubie 🙂

  9. Karo
    14 listopada 2018 / 17:53

    Rewelacja prosty i szybki obiadek 🙂

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2018 / 12:21

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  10. r.
    15 listopada 2018 / 0:23

    Tylko jak namówić dzieci do rybki? ja uwielbiam ale dzieci nie wiem czy zjedza …

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2018 / 12:25

      U nas zaczynaliśmy od kotlecików, mięso z ryby z dodatkami podsmażałam w takiej formie, która bardziej je zachęcała niż ryba w całości 😉 Teraz jedzą bardzo chętnie niezależnie od sposobu podania, bo lubią „delikatne mięsko” 🙂

  11. Mania
    11 stycznia 2019 / 17:30

    Pyszny obiadek rybka odczarowana 🙂

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2019 / 1:58

      Super, najlepszy komplement 🙂

  12. lina
    22 lutego 2019 / 14:46

    Ryba wyszła super 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2019 / 1:51

      Super, że posmakowało 🙂

  13. Kasia
    1 listopada 2019 / 15:10

    Przepyszna ryba dziękuje za przepisik 🙂

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2019 / 13:34

      Miło mi, że posmakowała 🙂

Skomentuj Jola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 + 21 =