Sernik z białą czekoladą i mascarpone

Sernik z białą czekoladą i mascarpone na pewno podbije Wasze serca. Bardzo prosty do przygotowania, o idealnie kremowej konsystencji, którą zawdzięcza niskiej temperaturze pieczenia. Poza smakowymi walorami ma jeszcze jedną zaletę – nigdy nie opada : ) Polecam!!

Sernik z mascarpone i białą czekoladą

Składniki na ciasteczkowy spód (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Herbatniki zmiksować blenderem na gładki proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając. Schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego (koniecznie dobrej jakości)
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g białej czekolady
  • 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 200 g śmietanki kremówki 30 %

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i rozpuścić na parze, przestudzić. Twaróg, mascarpone, roztopioną czekoladę i mąkę wymieszać na niewielkich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Następnie kolejno dodawać po jednym jajku, ciągle miksując i nie zwiększając obrotów. Na koniec wlać śmietankę i ostatni raz krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowany ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C (góra-dół) i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Sernik z białą czekoladą i mascarpone
Kremowy sernik z białą czekoladą i mascarpone

Komentarzy: 275

  1. Anna
    5 kwietnia 2023 / 12:39

    Witam, chciałabym zrobić w prostokątnej formie, proszę o podpowiedź wymiary:)

    • Marta
      Autor
      5 kwietnia 2023 / 22:33

      Prostokątnej takiej małej nie mam, ale jeśli może być kwadratowa to pasuje taka 22×22 cm 🙂

      • Roksana
        6 kwietnia 2023 / 16:35

        A czy można dodać aromatu cytrynowego do ciasta?

        • Marta
          Autor
          20 kwietnia 2023 / 1:03

          Tak 🙂

    • Sycia
      14 lutego 2024 / 22:21

      Wlasnie zrobiłam ale zapomniałam dodać śmietany. Ale chyba wyszło bo się ładnie upiekł. Troszkę cukru waniliowego dodałam. Duży plus za to, że jest mało cukru

      • Marta
        Autor
        15 lutego 2024 / 2:18

        Cieszę się, że smakuje 🙂 Pozdrawiam 🙂

  2. Jolla
    16 czerwca 2023 / 7:09

    Witam. Sernik się spalił i popękał. Czyli po 20 min powinnam wyciągnąć sernik z piekarnika i odczekać aż temp spadnie do 120 i dopiero wtedy go włożyć?

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2023 / 7:50

      Witam. Nie, absolutnie go nie wyciągamy! Sernik pieczemy przez 20 minut w 175°C później zmniejszamy do 120°, ale sernik jest nadal w piekarniku 🙂 Nie mam pojęcia jak to możliwe, że się u Pani spalił, to bardzo niska temperatura 🙁 Zwyczajowo piecze się serniki przez godzinę w 180°, być może ma Pani jakiś super mocny piekarnik? Piekę zawsze jak w opisie tzn. z górną i dolną grzałką 🙂

  3. Marta
    21 lipca 2023 / 18:04

    Nie Kubie bardzo słodkich ciast. Ten jest stanowczo za mało słodki!!!
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2023 / 22:22

      Jak dla mnie jest idealnie, ale każdy ma inny gust i w razie potrzeby można zmodyfikować 🙂 Pozdrawiam 🙂

  4. Natka
    22 sierpnia 2023 / 22:48

    Czy coś się stanie jeżeli nie wsadzę sernika do lodówki?

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2023 / 13:57

      Tak, niestety bez lodówki nie osiągnie odpowiedniej konsystencji 🙁

  5. Monika
    4 listopada 2023 / 12:17

    Cudo! idealny sernik 🙂

    • Marta
      Autor
      6 listopada 2023 / 0:44

      Cieszę się bardzo 🙂

  6. Natalia
    6 listopada 2023 / 12:22

    Dzień dobry, chciałabym zrobić z tego przepisu mini babeczki w papilotkach, czy czas pieczenia będzie krótszy?
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      6 listopada 2023 / 12:41

      Dzień dobry, tak trzeba będzie skrócić czas pieczenia. Niestety dokładnie nie jestem w stanie określić ile on wyniesie, zależy m.in. od wielkości tych papilotek, proszę obserwować jak będą się prezentować już po 30 minutach 🙂

      • Natalia
        6 listopada 2023 / 13:08

        Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂

        • Marta
          Autor
          7 listopada 2023 / 14:31

          Nie ma sprawy, pozdrawiam 🙂

  7. Ser
    17 grudnia 2023 / 10:20

    Jakiego sera Pani używa? Jakiej firmy czy może być w wiaderku?

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2023 / 18:37

      Z wiaderka polecam „Mój Ulubiony” z Wielunia, ma super skład i gęstą konsystencję, idealnie się nadaje. Kiedyś robiłam też z twarogiem z Piątnicy, również był ok 🙂

  8. Paulina
    17 grudnia 2023 / 12:57

    Witam , a czy mogę dodać podwójną porcję maskarpone i śmietanki na 1 kg sera? Piekę Pani sernik już 3 rok z rzędu , jest przepyszny , ale się zastanawiam czy mógłby być bardziej mokry i kremowy. Proszę o poradę 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2023 / 18:40

      Szczerze mówiąc nie wiem, nie próbowałam w takiej wersji, ale jak Pani upiecze proszę dać znać 🙂

  9. Wiola
    18 grudnia 2023 / 14:34

    Przepyszny sernik. Aksamitny. Gorąco polecam.

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2023 / 12:58

      Bardzo mi miło, że smakował. Pozdrawiam 🙂

  10. Zuza
    20 grudnia 2023 / 22:01

    Dzień dobry,

    śmietanka kremówka zazwyczaj występuje w kubeczkach z ml. Jaki jest przelicznik 200 g śmietanki na ml?

    • Marta
      Autor
      21 grudnia 2023 / 2:04

      Dzień dobry, niestety nie wiem, kupuję akurat taką z ilością określoną w gramach lub odmierzam na wadze kuchennej 🙂

  11. Magdalena
    21 grudnia 2023 / 21:08

    A o dac na górę sernika? To biala czekolada?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2023 / 14:30

      Na górze nic nie ma, to po prostu inny kolor od pieczenia w piekarniku 🙂

  12. Laura
    23 grudnia 2023 / 0:07

    Witam a co z polewa? Czy na gore sama biala czekolada czy ze śmietanka?

    • Marta
      Autor
      24 grudnia 2023 / 1:38

      Witam, u mnie nie ma polewy, inny kolor wierzchu jest wynikiem pieczenia 🙂

  13. Monika
    23 grudnia 2023 / 12:33

    To najlepszy sernik♥️ zawsze wychodzi, wszystkim smakuje a Pani przepis powędrował już do wielu osób. Dziękujemy ☀️ życzymy przyjemnych Świąt ! Ps. Oczywiście sernik na święta już też się piecze 😃

    • Marta
      Autor
      24 grudnia 2023 / 1:39

      Bardzo mi miło ♥️ Dziękuję i również życzę wspaniałych Świąt i miłego odpoczynku 🙂

  14. 24 grudnia 2023 / 0:07

    To prawda ten serniczek wychodzi zawsze,jest mega identyczny jak ten z cukierni Cheesecake a nawet lepszy tylko zauważyłem że trzeba piec w wyższej temperaturze bo mi się nie chce przypiec w 120°C i też właśnie robię go zawsze na święta od 3 lat

    • Marta
      Autor
      24 grudnia 2023 / 1:41

      Bardzo mi miło, że smakuje 🙂 Piekarnik piekarnikowi nierówny, dlatego dobrze, że udało się dopasować temperaturę pod swój model. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych Świąt 🙂

  15. Patrycja
    24 grudnia 2023 / 11:58

    Od kiedy zrobiłam pierwszy raz ten sernik, trzy lata temu piekę go na każdą możliwą okazję, święta, urodziny czy do pracy i wychodzi idealny. Wspaniały przepis, żaden się nie umywa do niego! Dziękuje 😉

    • Marta
      Autor
      25 grudnia 2023 / 11:52

      Bardzo, bardzo mi miło 🙂 pozdrawiam świątecznie 🙂

  16. Aneta
    26 grudnia 2023 / 8:59

    Dzień dobry piekłam go wczoraj i dałam blachę jak w przepisie problem był taki że cała masa mi nie weszła na blachę i czy sernik podczas pieczenia ma wyjść poza blachę o prawie połowę wysokości formy 😊

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2023 / 11:35

      Dzień dobry, nie, cała masa powinna bez problemu zmieścić się w tortownicy 🙂

  17. Milka
    29 grudnia 2023 / 10:05

    Sernik pyszny, robię go na każde święta, w minione święta było to ciasto nr 1, które pierwsze zniknęło.

    Za każdym razem jednak sernik pęka, dodam, że już nawet temperaturę zmniejszam, również stygnie w piekarniku, składniki również były w temperaturze pokojowej i nie mam już pomysłu co może być nie tak.
    Ciasto nie pękło tylko za pierwszym razem.
    Proszę o wskazówki.

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2023 / 11:37

      Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Wszystko robi Pani „książkowo”, więc nie wiem skąd pęknięcie. Można jeszcze spróbować krócej mieszać składniki, aby sernik się zbyt mocno nie napowietrzył 🙂

  18. 30 grudnia 2023 / 16:47

    Witam, chciałam pani dopytać. Pieklam sernik, okazało się, że źle dobrałam temperatury, mam nowy piekarnik i pomylilam. A mianowicie zamiast temp 175c pieklam w 150c i zamiast w 120c pieklam w 100c. Po upieczeniu sernik popękał i spalił się po bokach. Może mi pani doradzić dlaczego? Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      31 grudnia 2023 / 1:19

      Witam, jeśli obniżyła Pani temperaturę to niestety nie wiem jaka jest przyczyna, że sernik się spalił. 100 stopni to bardzo mało, nawet przy dłuższym pieczeniu. Czy wybrała Pani opcję grzałek góra-dół, czy włączony był termoobieg? Pozdrawiam 🙂

  19. Wymiary tortownicy
    8 lutego 2024 / 11:50

    Jakie wymiary ma tortownica ?

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2024 / 13:18

      Tak jak w opisie – 24 cm 🙂

  20. Dominika
    25 marca 2024 / 14:23

    Sernik sztos, w życiu nie jadłam tak obłędnego ciasta. Wszystko wyszło idealnie zgodnie z pani wskazówkami. Moje dzieci kochają ten sernik 😊

    • Marta
      Autor
      25 marca 2024 / 19:56

      Ogromnie mi miło, że smakuje 🙂 pozdrawiam 🙂

Skomentuj Majka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
6 + 9 =