Śliwki pod orzechową kruszonką + Konkurs

Owoce pod kruszonką to jeden z najszybszych deserów na świecie i do jego przygotowania nie są potrzebne wielkie zdolności kulinarne. Ten wypiek po prostu nie może się nie udać. Jeśli nagle nachodzi nas ochota na coś dobrego jest to nasz pewniak ze względu na to, że składniki są zawsze pod ręką, a jego przyrządzenie trwa kilka chwil : ) Dzisiejsza wersja idealnie wpasowuje się w jesienny klimat, pochodzi z książki Ani Starmach „Pyszne na słodko”, której premiera będzie już jutro. Jeśli macie ochotę zapoznać się z tym zbiorem najlepszych słodkości w jednym tomie przygotowałam dla Was szybki konkurs.

Aby wygrać, wystarczy odpowiedzieć na pytanie: Jaki jest Wasz ulubiony wypiek?

Ponieważ o gustach się nie dyskutuje i na pewno każdy z Was ma swoje ukochane, niepowtarzalne, najsłodsze przysmaki, wśród wszystkich nadesłanych odpowiedzi wylosuję 4 zwycięzców. Konkurs trwa do 10 listopada, swoje odpowiedzi możecie również zostawiać na moim instagramie oraz facebookowym profilu, co może zwiększyć szanse na wygraną, ponieważ wszystkie odpowiedzi są brane pod uwagę ; ) Powodzenia!


śliwki pod orzechową kruszonką

Składniki (4 sztuki):
  • 1 kg dojrzałych śliwek
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 70 g brązowego cukru
  • duża szczypta cynamonu
  • duża szczypta kardamonu

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 C. Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek. Orzechy włoskie zmiksować blenderem na drobny pył. Dodać mąkę, masło, cukier, cynamon i kardamon. Wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Owoce przełożyć do małych żaroodpornych foremek, dodać kruszonkę, wstawić do piekarnika na 20 minut. Podawać gorące.

Smacznego : )


Śliwki pod kruszonką


pyszne na słodko anna starmach


Śliwki pod kruszoną ania starmach

Komentarzy: 208

  1. Karo
    20 kwietnia 2017 / 22:17

    Wyszło pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2017 / 22:20

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

Skomentuj Gabriela Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
3 + 13 =