Domowa szynka drobiowa z szynkowara

W ramach wyzwania #SzynkowarChallenge przygotowałam dla Was prostą szynkę drobiową, która okazała się świetnym wyborem dla osoby początkującej w tym temacie : ) Przyrządzenie domowej szynki jest co prawda prostsze niż myślałam, a poza dobrym szynkowarem potrzebujemy jeszcze tylko odrobinę cierpliwości. Szynka drobiowa wyszła bardzo delikatna, soczysta, idealna dla dzieci, sprawdzi się również dla osób na diecie : ) Domowe wędliny są naprawdę nie do przecenienia, zwłaszcza w porównianiu ze sklepowymi, które jak wiemy w większości pozostawiają sporo do życzenia, jeśli chodzi o ich skład. Polecam!!!


szynka z szynkowara przepis
Składniki:

  • 1 kg filetów z kurczaka
  • 2 płaskie łyżeczki soli peklowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 szczypty majeranku
  • 100 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, delikatnie rozbić. Dodać sól peklową i bardzo dokładnie wymieszać (około 5 minut). Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 24 godziny. Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, majeranek i wodę wymieszaną z żelatyną i cukrem pudrem. Dokładnie wymieszać, do czasu aż mięso wchłonie cały płyn. Woreczek włożyć do szynkowara, wypełnić go ciasno mięsem, starając się, aby było jak najmniej powietrza. Woreczek skręcić, zamknąć szynkowar. Przełożyć do lodówki na kolejne 24 godziny. Po tym czasie wodę w dużym garnku nagrzać do 80-85 C – w wodzie będą już pęcherzyki, ale najlepiej stale kontrolować temperaturę termometrem, przełożyć do niego szynkowar (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa) i parzyć przez 2,5 godziny, cały czas pilnując temperatury. Po tym czasie przestudzić (można włożyć szynkowar do garnka z zimną wodą) i zimny szynkowar schłodzić w lodówce przez  kolejne 12 godzin. Aby ułatwić sobie wyjęcie szynki, przed otwarciem można zanurzyć szynkowar na chwilę w ciepłej wodzie.

Smacznego!


Szynkowar Biowin opinie
 


Szynka drobiowa z szynkowara przepis

Prosta szynka drobiowa przepis
Z okazji nadchodzących Świąt mam również dla Was błyskawiczny konkurs : ) Aby wziąć w nim udział wystarczy odpowiedzieć na pytanie:

„Jaka jest Twoja ulubiona potrawa z szynką ?”

Nagrodą jest zestaw zestaw do przyrządzenia domowej szynki, tj.:
– szynkowar Biowin 1,5 kg
– termometr
– 20 szt. worków do szynkowara
– specjalne przyprawy do peklowania

Konkurs trwa do 24.12.16r., a wyniki zostaną ogłoszone już w Boże Narodzenie : ) Powodzenia!

Szynkowar Biowin opinie

Kochani, serdecznie dziękuję Wam za liczny udział w konkursie. Wasze odpowiedzi utwierdzają mnie w przekonaniu, że dobra szynka potrafi odmienić oblicze każdego dania : ) Wybór jednej osoby pośród tylu wspaniałych propozycji był bardzo trudny, ale pozostając w świątecznym klimacie nagroda przyznana została Grażynie – za niezwykle oryginalną propozycję, która stanowi również błyskawiczną przekąskę.
Gratulujemy! : )

Fundatorem nagrody jest http://www.sklepogrodniczy.pl/, gdzie można również zakupić zestaw, z którego skorzystałam.

Komentarzy: 70

  1. katarek85
    24 grudnia 2016 / 16:18

    Uwielbiam smak domowej pieczonej szynki i kiedy mogę przygotowywuję pieczeń z szynki dla mojej rodziny, mój ulubiony przepis jest dość pracochłonny więc jest to danie na Święta bądź szczególne okazje, Jest to pieczona szynka z pomarańczami i goździkami. Mięso z szynki dzień wcześniej marynuję w soku z pomarańczy z dodatkiem przypraw (imbir, cynamon, gwiazdki anyżu). Przed pieczeniem nacieram szynkę miodem a następnie okładam całą bardzo dokładnie plastrami obranej pomarańczy, na plastry wbijam całe goździki, tak zrobione mięsko piekę w piecu co jakiś czas podlewając powstałym sosem. Pieczona w taki sposób szynka idealnie komponuje się z ziemniaczkami i domową sałatką z buraków i pomarańczy.

  2. patrycja
    24 grudnia 2016 / 18:51

    Kiedy nie mama czasu na gotowanie czegoś co pochłania dużo czasu zabieram się za zrobienie Zapiekanki z makaronem i szynka:) Ugotować makaron to kilka minut w tym czasie mogę pokroić szynkę w cienkie plastry pomidorki w kosteczkę i oczywiście nie może zabraknąć cebulki na koniec duża ilość sera 🙂

  3. Hulewicz Agnieszka
    25 grudnia 2016 / 10:58

    kto wygrał?

    • Paulina Konka
      25 grudnia 2016 / 11:33

      Również czekam na wyniki 😊

      • yamo12
        25 grudnia 2016 / 23:00

        No właśnie, kto wygrał? I wszystkim wesołych świąt! I pysznej szyneczki! ☺

        • Marta
          Autor
          25 grudnia 2016 / 23:12

          Wyniki już we wpisie 🙂 Wesołych, radosnych Świąt 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 17:42

      Ponownie gratuluję 🙂

  4. 5 stycznia 2017 / 10:05

    Szynka jest super. Zrobiłam ją z synkami i to chyba jedyna wędlina do jedzenie której nie muszę ich zmuszać. Dziękuje.

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2017 / 23:12

      Bardzo mi miło, cieszę się że posmakowała zwłaszcza synkom, wiedzą co dobre 😉

  5. M.
    7 lutego 2017 / 0:31

    Wyszła pyszna nie ma co kupować tzw wędlin ze sklepu bo ich skład przyprawia o zawrót głowy 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2017 / 15:58

      Zdecydowanie tak, super, że posmakowała 🙂

  6. Zbyszek
    2 stycznia 2018 / 22:14

    Witam.
    Skoro ma to być domowa wedlina t po co prpnowana jest peklosól. Przecieź to azotany jak chemiczne wędliny w sklepie nie można zwykła zdrowa sól

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2018 / 1:18

      Powołam się na stwierdzenie średniowiecznego lekarza Paracelsusa: „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, albowiem dawka czyni truciznę” 😉 Jeśli chcemy, aby szynka zachowała różowy kolor i wiemy, że nie zjemy jej w bardzo krótkim czasie, dodatek soli nie powinien zaszkodzić.

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 1 =