Babeczki to dla mnie synonim prostoty i szybkości przygotowania : ) Kiedy mam mało czasu zawsze są moim pierwszym wyborem ; ) Sezon na rabarbar rozpoczęty i mam nadzieję, że uda mi się go w pełni wykorzystać, bo uwielbiam go zwłaszcza w wypiekach. Polecam!
Składniki (ok. 12 sztuk):
- 1 długa i dość gruba łodyga rabarbaru + 2 łyżki cukru
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru (polecam zmniejszyć do 100 g, bo babeczki są bardzo słodkie nawet jak dla mnie ; )
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko (wielkość L)
- 50 g masła (roztopionego)
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem i odstawić, aby puścił sok. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wymieszać. Do drugiej miski dodać śmietanę, jajko, roztopione masło, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Całość przelać do suchych produktów i ponownie wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać odsączone kawałki rabarbaru, delikatnie przemieszać. Przełożyć do foremek do babeczek. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg).
Smacznego!
Inspiracja „Przepisy na cztery pory roku” Z. Cudny