Site icon marta-gotuje.pl

Babeczki z rabarbarem

Babeczki to dla mnie synonim prostoty i szybkości przygotowania : ) Kiedy mam mało czasu zawsze są moim pierwszym wyborem ; ) Sezon na rabarbar rozpoczęty i mam nadzieję, że uda mi się go w pełni wykorzystać, bo uwielbiam go zwłaszcza w wypiekach. Polecam!



Składniki (ok. 12 sztuk):

Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem i odstawić, aby puścił sok. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wymieszać. Do drugiej miski dodać śmietanę, jajko, roztopione masło, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Całość przelać do suchych produktów i ponownie wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać odsączone kawałki rabarbaru, delikatnie przemieszać. Przełożyć do foremek do babeczek. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg).

Smacznego!






Inspiracja „Przepisy na cztery pory roku” Z. Cudny

Exit mobile version