Sezon na jagody trwa zdecydowanie zbyt krótko ; ) Jako odmianę dla tradycyjnych jagodzianek mam dziś dla Was przepis na puszyste, zawijane bułeczki z serem i jagodami, które wprost rozpływają się w ustach i bardzo trudno poprzestać na jednej. Polecam!
Składniki na ciasto (12 sztuk, blacha 23×33 cm):
- 120 ml letniego mleka
- 30 g świeżych drożdży + łyżeczka cukru
- 100 g roztopionego masła
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka (wielkość L) + 1 żółtko
- 50 g cukru
- szczypta soli
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać przygotowany rozczyn, roztopione masło, jajka, cukier i sól. Wyrobić ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego). Misę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Składniki na masę serową:
- 250 g mielonego twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru z wanilią
Wszystkie składniki wymieszać. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt przypominający prostokąt, posmarować masą serową.
Składniki na frużelinę:
- 250 g jagod
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jagody zagotować z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody, wymieszać i gotować 3 minuty. Ostudzić i przełożyć na masę serową. Zwinąć w roladę i przekroić na 12 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (góra-dół) przez ok. 20 minut.
Składniki na lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki wody lub mleka
Cukier puder wymieszać z wodą. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać trochę więcej cukru pudru.
Smacznego!
Przepis od Sylwii , więcej jagodowych przepisów znajdziecie tutaj.