Site icon marta-gotuje.pl

Bułeczki z serem i jagodami

Sezon na jagody trwa zdecydowanie zbyt krótko ; ) Jako odmianę dla tradycyjnych jagodzianek mam dziś dla Was przepis na puszyste, zawijane bułeczki z serem i jagodami, które wprost rozpływają się w ustach i bardzo trudno poprzestać na jednej. Polecam!

Składniki na ciasto (12 sztuk, blacha 23×33 cm):

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać przygotowany rozczyn, roztopione masło, jajka, cukier i sól. Wyrobić ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego). Misę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.

Składniki na masę serową:

Wszystkie składniki wymieszać. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt przypominający prostokąt, posmarować masą serową.

Składniki na frużelinę:

Jagody zagotować z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody, wymieszać i gotować 3 minuty. Ostudzić i przełożyć na masę serową. Zwinąć w roladę i przekroić na 12 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (góra-dół) przez ok. 20 minut.

Składniki na lukier:

Cukier puder wymieszać z wodą. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać trochę więcej cukru pudru.

Smacznego!

Przepis od Sylwii , więcej jagodowych przepisów znajdziecie tutaj.

Exit mobile version