Pyszne i proste do przygotowania maślane ciasteczka, które świetnie sprawdzą się do popołudniowej kawy. Przepis na klasyczną wersję tych maślanych ciasteczek, cieszy się na blogu dużym powodzeniem, mam nadzieję, że czekoladowa odsłona również przypadnie Wam do gustu : ) Polecam!
Składniki (na jedną blachę ciasteczek):
- 100 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 jajko (wielkość L)
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 15 g gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i zmiksować. Dodać mąki, wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ponownie zmiksować na małych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do szprycy (będzie dość gęste, w razie potrzeby można dodać odrobinę zimnego mleka), wyciskać ulubione kształty na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 12-14 minut.
Smacznego!
Więcej inspiracji znajdziecie na moim Instagramie.