Site icon marta-gotuje.pl

Domowe lody jagodowe (bez maszynki)

Po ostatnim, niezawodnym przepisie na lody waniliowe mam dla Was owocową propozycję, lekko zmodyfikowaną, podejrzaną tutaj : )
Zdecydowałam się na wariant jagodowy, ale teraz jest tyle pysznych owoców, że na pewno powtórzę je także w innej wersji : ) Polecam!


Lody jagodowe

Składniki (około 700 ml):

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 g jagód
  • opcjonalnie 1/2 laski wanilii

Wodę gotujemy z cukrem i wanilią, aż cukier się rozpuści. Dodajemy jagody, dalej gotując, do czasu aż jagody się rozpadną. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy schłodzony jagodowy sok, cały czas mieszając. Przekładamy do plastikowej foremki i wkładamy ją do zamrażarki na około 4 godziny. Opcjonalnie możemy przemieszać nasze lody kilka razy podczas mrożenia.

Smacznego : )




Follow my blog with Bloglovin
Exit mobile version