Składniki (na ok 10-15 eklerków):
- 250 ml wody
- 60 g masła
- szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
Wodę zagotować z masłem, szczyptą soli i sokiem z cytryny. Następnie dodać całą przesianą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka (i będzie dokładnie wymieszane) zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Gdy ciasto ostygnie, ale będzie jeszcze mocno ciepłe dodawać po jednym jajku cały czas ugniatając (użyłam miksera) aż do uzyskania elastycznego i lśniącego ciasta.
Nałożyć do szprycy o końcówce w kształcie większej gwiazdy i wyciskać eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego na 220 C piekarnika na środkową półkę. Na najniższej półce umieścić płaskie naczynie żaroodporne ze szklanką wody, co dzięki parującej wodzie spowoduje, że ciasto ładnie wyrośnie.
Piec ok 40 minut, przy czym przez pierwsze 10 min nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.
Ciepłe eklerki rozciąć na pół, a gdy ostygną całkowicie przełożyć nadzieniem i polać polewą.
Składniki na nadzienie:
- 350 ml kremówki
- ok 50 g cukru pudru
- fix do śmietany
Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, fix i całość wymieszać.
Składniki na polewę:
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 ml kremówki
Kremówkę doprowadzić na małym ogniu do wrzenia. Następnie dodać czekoladę połamaną w kawałki i mieszać do rozpuszczenia.