Site icon marta-gotuje.pl

Kurczak tempura

kurczaktempura

Kolejny przepis na szybki obiad, który znalazłam w gazecie ; ) Kurczak jest moim ulubionym mięsem więc nie jestem bardzo wybredna i lubię go w prawie każdej postaci. Mięsko wyszło delikatne więc następnym razem pewnie dodam odrobinę chili, aby było na pikantnie ; )

Składniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/3 szklanki mąki
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • olej do smażenia

Mięso kroimy w paski i wrzucamy do zagotowanej wody. Po ugotowaniu dobrze osuszamy  i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Żółtko mieszamy z trzema łyżkami wody, dodajemy mąkę i rozprowadzamy na jednolite ciasto. Ubijamy białko i dodajemy do ciasta, następnie zanurzamy w nim kurczaka i smażymy na rozgrzanym oleju.

Smacznego : )
Exit mobile version