Site icon marta-gotuje.pl

Muffinki bananowe

Choć uwielbiam banany, rzadko używam ich do wypieków (może poza kopcem kreta : ), ale kiedy zobaczyłam muffinki p. Pawła, od razu zabrałam się za przygotowania. Niestety nie miałam wszystkich potrzebnych składników, więc zastąpiłam mleczną i deserową czekoladę, czekoladą białą, ale i tak wyszły pyszne. Mam nadzieję, że od teraz banany częściej zagoszczą w moich przepisach, może nawet odważę się w końcu przygotować bananowy chlebek, do którego zabieram się już kilka lat…! ; )

Bananowe muffinki

Składniki (12 sztuk):

  • 3 dojrzałe banany
  • 100 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g białej czekolady
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Banany obieramy i miażdżymy np. tłuczkiem do ziemniaków. Jajka miksujemy wraz z cukrem trzcinowym. Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. Masło roztapiamy, dodajemy do zgniecionych bananów i mieszamy. Do bananowej masy dodajemy przesianą mąkę, mieszamy i dodajemy proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę, jajka ubite z cukrem oraz cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy masą do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 C – termoobieg przez 20-25 minut (lub 170 C bez termoobiegu). Dekorujemy plasterkami bananów.

Smacznego : )

Exit mobile version