Site icon marta-gotuje.pl

Muffinki czekoladowe z malinami

Czekolada i maliny to dla mnie połączenie idealne ; ) Po powrocie miałam ochotę na „szybki” wypiek i nazwa sprawdziła się nie tylko podczas przygotowywania muffinek, ale także w szybkości z jaką znikały ze stołu. Polecam koniecznie wypróbować, kiedy są jeszcze dostępne świeże maliny, choć można je również upiec z mrożonymi, więc jesień i zima też nie będą nam straszne ; )



Składniki:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukry. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać maliny, czekoladę posiekaną na kawałki, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut (lub dłużej z malinami mrożonymi), do tzw. suchego patyczka.

Smacznego : )


Exit mobile version