Site icon marta-gotuje.pl

Półkruche ciasteczka z truskawkami

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość truskawek, bo zostało mi kilka przepisów, które koniecznie musicie wypróbować ; ) Osobiście ubolewam nad tym, że sezon powoli się kończy, ale taki już ich urok i dzięki temu następnym razem, jak co roku, już nie będę się mogła ich doczekać… Ciasteczka są jedną z propozycji przygotowanych przeze mnie na ulotkę z lekkimi przepisami na lato dla Delikatesów Alma : ) Polecam!

Składniki (ok. 16 ciasteczek):

  • 250 g mąki tortowej
  • 250 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie)
  • 200 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 200 g truskawek

Z przesianej mąki, twarogu, masła, jajka i cukru pudru zagnieść ciasto. Rozwałkować, lekko podsypując mąką. Wycinać kwadraty/prostokąty i wykonać nacięcia widoczne na poniższych zdjęciach : ) Uformować ciasteczka. Umyte owoce pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w cukrze trzcinowym (opcjonalnie) i wyłożyć na przygotowane ciasto. Piec w rozgrzanym do 200 C (opcja grzania: góra-dół) piekarniku przez 20 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego : )

 

Exit mobile version