Szneki z glancem, czyli poznańskie drożdżówki z lukrem uformowane na kształt ślimaczków. Idealnie smakują w towarzystwie kawy, herbaty, czy szklanki mleka. Ulubieniec najmłodszych. Polecam!!
Składniki na ciasto (8 sztuk):
- 7 g drożdży instant (1 opakowanie)
- 250 ml letniego mleka 3,2%
- 3 jajka (wielkość L)
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 85 g masła
Wszystkie składniki (poza masłem) dokładnie wymieszać. Dodać zimne masło i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie ok. 15 minut, robotem kuchennym 8 min.) Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować wałeczek i zawinąć w ślimaczki. Przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na kruszonkę:
- 25 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 25 g cukru
Masło roztopić. Mąkę z cukrem wymieszać, zalać roztopionym masłem, dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Posypać szneki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 – 20 minut.
Składniki na glanc:
- 75 g cukru pudru
- 2 łyżki wody
Cukier puder wymieszać z wodą. Udekorować upieczone drożdżówki.
Smacznego!
Więcej inspiracji znajdziecie tutaj – przepisy na drożdżówki oraz na moim Instagramie