Site icon marta-gotuje.pl

Poznańska szneka z glancem przepis

Szneki z glancem, czyli poznańskie drożdżówki z lukrem uformowane na kształt ślimaczków. Idealnie smakują w towarzystwie kawy, herbaty, czy szklanki mleka. Ulubieniec najmłodszych. Polecam!!

Składniki na ciasto (8 sztuk):

Wszystkie składniki (poza masłem) dokładnie wymieszać. Dodać zimne masło i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie ok. 15 minut, robotem kuchennym 8 min.) Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować wałeczek i zawinąć w ślimaczki. Przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

Składniki na kruszonkę:

Masło roztopić. Mąkę z cukrem wymieszać, zalać roztopionym masłem, dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Posypać szneki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 – 20 minut.

Składniki na glanc:

Cukier puder wymieszać z wodą. Udekorować upieczone drożdżówki.

Smacznego!

Więcej inspiracji znajdziecie tutaj – przepisy na drożdżówki oraz na moim Instagramie

Exit mobile version