Site icon marta-gotuje.pl

Roladki z kurczaka w boczku


Roladki zamierzałam przygotować w formie szaszłyków, niestety wyszły większe niż zamierzałam… ; ) Pomimo drobnych problemów z mozzarellą, która wypłynęła przy pieczeniu w piekarniku jestem zadowolona z całości. Boczek nadał potrawie odpowiedniego posmaku i pomimo drobnego wycieku sera podczas pieczenia zostało go trochę do zjedzenia… mniam!

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ok. 10 plastrów boczku
  • 1 opakowanie mozarelli
  • sól, pieprz, tymianek
  • oliwa do podsmażenia

Mięso pokroić na cienkie kawałki, a następnie rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem, a następnie położyć po kawałku sera mozarella (najlepiej gruby pas, tak by dobrze było rolować), posypać tymiankiem. Zrolować kurczaka, owinąć go plastrem boczku i przekłuć wykałaczką lub igłą, by podczas smażenie plastry nie rozwinęły się. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć z obu stron roladki. Gdy będą już delikatnie zezłocone przełożyć je do naczynia żaroodpornego (dno należy podlać niewielką ilością oliwy), skropić oliwą z patelni i zapiekać w temperaturze 170 st. C przez ok. 30 minut

Smacznego : )
Exit mobile version