Site icon marta-gotuje.pl

Viva Italia – sałatka

Sałatka, którą dodaję w ramach akcji Viva Italia w kategorii antipasti. Przekąskę tę podałyśmy na urodzinach mamy i pomimo swojej prostoty wszyscy goście byli bardzo zadowoleni. Bardzo ją lubię także jako bazę do innych sałatek. Możemy dodać do niej np. mozarellę, ser feta, grillowanego kurczaka, czy jajko i przy niewielkich zmianach mamy zupełnie inny smak. Gorąco polecam!



Składniki:

Warzywa myjemy, sałatę „rwiemy” na drobniejsze kawałki, pozostałe kroimy w kostkę. Całość mieszamy. Chleb kroimy w kostkę i skrapiamy wodą. Grzanki podpiekamy w piekarniku w temp. 180 C przez ok. 15 min, aż będą chrupkie.  Do warzyw dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, polewamy odrobiną octu balsamicznego. Całość mieszamy i dodajemy grzanki, ewentualnie dokładamy mozzarellę lub starty parmezan.

Smacznego : )

Exit mobile version