Site icon marta-gotuje.pl

Wafle vel andruty


Przepis pochodzi od mojej mamy i jest bezapelacyjnie rewelacyjny !!! ; ) Wafle kojarzą mi się wyłącznie z miłymi chwilami. Niestety zdjęcia nie oddają całego ich uroku… trudno jednak o lepszą jakość, gdyż pochłaniamy je od razu po przygotowaniu ; ) Najlepsze następnego dnia, kiedy już nasiąkną całą masą leżakując w lodówce, jednak kto spróbuje ten zobaczy jak trudne jest wytrwanie do tego czasu ; )

Składniki:

  • wafle ok. 4 opakowań (po 6-8 szt.)
  • 2 kostki margaryny (2x 250 g)
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 dużych żółtek
  • cukier puder (1 szkl.)
  • powidła

Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Otrzymaną masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao. Całość dokładnie mieszamy (każdą masę w oddzielnym naczyniu).

Bierzemy pierwszy wafel i smarujemy go białą masą (z cytryną), przykrywamy kolejnym, który smarujemy masą kakaową, przykrywamy i smarujemy dalej marmoladą. Następnie dalej przykrywamy smarujemy masą cytrynową, znów przykrywamy i nakładamy masę kakaową. Po przykryciu ostatnim waflem owijamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wkładamy do lodówki (wafle mogą tam leżeć nawet do 3 dni!)

Smacznego : )
Exit mobile version