Site icon marta-gotuje.pl

Babeczki bananowo-marchewkowe

Pyszne, delikatne i puszyste babeczki bananowo-marchewkowe. Idealne, gdy mocno dojrzałe banany dopominają się o wykorzystanie : ) Do przygotowania bez użycia miksera, więc świetnie nadają się do wspólnych wypieków z dziećmi : ) Polecam!!

Składniki (12 babeczek):

W jednej misce rozgnieść widelcem banany, dodać startą marchewkę, jajko, maślankę, olej i cukier, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i posiekanymi orzechami, jeśli ich używamy. Przesypać do mokrych składników i krótko wymieszać widelcem/łyżką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami i piec w rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 20- 25 min. do suchego patyczka- mój piekarnik bardzo mocno grzeje i wystarczyło 20 minut.

Smacznego!

Inspiracja – IG Onijka

Exit mobile version