Powróciły chłodniejsze wieczory spędzane pod kocem w towarzystwie dobrej książki i koniecznie pysznego ciasta : ) Poza szarlotką jesień kojarzy mi się także z orzechami, które jemy w wyjątkowo dużych ilościach, tylko o tej porze roku : ) Z brownie komponują się świetnie, ale czy znacie dodatek, który nie pasuje do tej pyszności : D Polecam!
Składniki (blacha o wymiarach 35×30 cm):
- 200 g czekolady deserowej (o zawartości kakao min. 70%)
- 150 g masła
- 250 g brązowego cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 120 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mieszanki orzechów (o. włoskie, o. pekan, o. laskowe, o. nerkowca, migdały)
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i dodać wraz z pozostałymi składnikami do czekoladowej masy. Dokładnie zmiksować. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez 35 minut.
Smacznego : )