Site icon marta-gotuje.pl

Brownie z orzechami

Powróciły chłodniejsze wieczory spędzane pod kocem w towarzystwie dobrej książki i koniecznie pysznego ciasta : ) Poza szarlotką jesień kojarzy mi się także z orzechami, które jemy w wyjątkowo dużych ilościach, tylko o tej porze roku : )  Z brownie komponują się świetnie, ale czy znacie dodatek, który nie pasuje do tej pyszności : D Polecam!



Składniki (blacha o wymiarach 35×30 cm):  
  • 200 g czekolady deserowej (o zawartości kakao min. 70%)
  • 150 g masła
  • 250 g brązowego cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mieszanki orzechów (o. włoskie, o. pekan, o. laskowe, o. nerkowca, migdały)

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i dodać wraz z pozostałymi składnikami do czekoladowej masy. Dokładnie zmiksować. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez 35 minut.

Smacznego : )



Exit mobile version