Site icon marta-gotuje.pl

Chrupiące udka z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami

udkakurczaka

Teoretycznie jest to łatwy i szybki sposób na kurczaka: ) w praktyce potrzeba jednak trochę cierpliwości jeśli liczyć czas oczekiwania na mięso chłodzące się w lodówce, oraz oczywiście późniejsze zapiekanie: ) jednak jeśli uda nam się wytrwać czeka nas smaczny obiad, a czego się nie robi, aby zjeść coś pysznego ; )

Składniki na kurczaka:

  • 5-6 udek z kurczaka
  • słodka i ostra papryka, chili, bazylia, curry
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
Mięso nacieramy przyprawami i ziołami, a następnie wkładamy na noc do lodówki (można na kilka godzin ; )

Składniki na ziemniaczki:

  • 6-7 ziemniaków
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka majeranku
Obrane ziemniaczki kroimy w ósemki, dodajemy oliwę, paprykę i majeranek. Całość dokładnie mieszamy.

Ponadto potrzebujemy :

  • tłuszcz do wysmarowania naczynia
  • 2 łyżki majeranku do posypania
  • 6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
  • 0,5 cebuli pokrojonej w talarki

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub margaryną wkładamy kurczaka i ziemniaczki. Potrawę sypiemy majerankiem i obkładamy plasterkami czosnku. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 C przez ok. 30 min. Po tym czasie możemy delikatnie „przemieszać” kurczaka z ziemniakami i wyciągnąć czosnek ; ) Zapiekamy kolejne 30 min, po czym dodajemy talarki z cebuli i ostatecznie wstawiamy na 15 min ; )

Smacznego : )
Exit mobile version