Site icon marta-gotuje.pl

Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka potrójnie czekoladowe  przygotowałam z myślą o kolejnej edycji wyborów Kulinarnego Bloga Roku pod patronatem marki Lurpak ; ) Mam nadzieję, że nie będę musiała Was do nich długo zachęcać, bo są wyjątkowo pyszne, zdecydowanie najlepsze jakie ostatnio jadłam! Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, jedyny ich minus to taki, że szybko się kończą ; )

 


Składniki (ok.20 ciasteczek):

 

Piekarnik rozgrzać do temp. 165 C. Mąkę przesiać wraz z kakao, sodą oczyszczoną i solą. Czekoladę rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej. Dodać cukier, jajka i olejek i zmiksować na średnich obrotach. Kiedy składniki się połączą, zmniejszyć obroty miksera i dodać mieszankę suchych składników.

Na koniec dodać czekoladowe kropelki i delikatnie wymieszać. Czekoladowe ciasteczka zmiksować blenderem na „piasek”. Ciasto nakładać na łyżkę, a następnie formować kulkę i obtaczać w rozkruszonych ciasteczkach. Spłaszczyć dłonią i przekładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 12- 15 minut.  Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika mogą być dość miękkie, ale szybko skruszeją ; )

Smacznego : )

 


 


 

Exit mobile version