Ciasteczka potrójnie czekoladowe przygotowałam z myślą o kolejnej edycji wyborów Kulinarnego Bloga Roku pod patronatem marki Lurpak ; ) Mam nadzieję, że nie będę musiała Was do nich długo zachęcać, bo są wyjątkowo pyszne, zdecydowanie najlepsze jakie ostatnio jadłam! Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, jedyny ich minus to taki, że szybko się kończą ; )
Składniki (ok.20 ciasteczek):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 100 g czekoladowych kropelek
- 100 g mocno czekoladowych ciasteczek
Piekarnik rozgrzać do temp. 165 C. Mąkę przesiać wraz z kakao, sodą oczyszczoną i solą. Czekoladę rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej. Dodać cukier, jajka i olejek i zmiksować na średnich obrotach. Kiedy składniki się połączą, zmniejszyć obroty miksera i dodać mieszankę suchych składników.
Na koniec dodać czekoladowe kropelki i delikatnie wymieszać. Czekoladowe ciasteczka zmiksować blenderem na „piasek”. Ciasto nakładać na łyżkę, a następnie formować kulkę i obtaczać w rozkruszonych ciasteczkach. Spłaszczyć dłonią i przekładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 12- 15 minut. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika mogą być dość miękkie, ale szybko skruszeją ; )
Smacznego : )