Site icon marta-gotuje.pl

Ciasteczka pieguski z czekoladą

Najprostsze kruche ciasteczka pieguski z kawałkami czekolady. Błyskawiczne do przygotowania, ze składników, które większość z nas zawsze ma pod ręką, a co najważniejsze przepyszne! : ) Zamiast czekolady można również dodać orzechy i rodzynki, a jeśli chcecie zamienić je w słynne amerykańskie „Chocolate chip cookies” wystarczy zmniejszyć ilość mąki w przepisie o ok. 30g, uzyskując w efekcie, przyjemnie ciągnącą konsystencję ; ) Polecam!!!

Składniki (12 sztuk):

Miękkie masło dokładnie zmiksować z cukrem, a następnie dodać jajko i ubić mikserem na jasną, puszystą masę (może to potrwać nawet kilka minut). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, zmiksować do połączenia na niewielkich obrotach. Na koniec dodać czekoladę pokrojoną w mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając dłonią. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez 15 minut.

Smacznego!

Exit mobile version