Site icon marta-gotuje.pl

Cytrynowe babeczki z konfiturą

Przeważnie nie przepadam za cytrynowymi wypiekami, ale po Waszych wpisach odnośnie ładnych zapachów w kuchni, nabrałam ochoty na ten wspaniały aromat ; ) Aby babeczki nie były tak mocno orzeźwiające dodałam do nich konfiturę jagodową, która idealnie komponowała się z cytryną. Polecam!

 


 

Składniki :

Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka po kolei, a następnie skórkę z cytryny i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na końcu dodajemy sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do papilotek do ok. 3/4 ich wysokości.

Pieczemy w rozgrzanym do ok 180 C piekarniku przez ok. 30-40 minut. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo przypiekać możemy przykryć je folią aluminiową.

Ostudzone możemy polukrować lub można ozdobić skórką cytrynową.

Smacznego : )
Exit mobile version