Cytrynowe babeczki z konfiturą

Przeważnie nie przepadam za cytrynowymi wypiekami, ale po Waszych wpisach odnośnie ładnych zapachów w kuchni, nabrałam ochoty na ten wspaniały aromat ; ) Aby babeczki nie były tak mocno orzeźwiające dodałam do nich konfiturę jagodową, która idealnie komponowała się z cytryną. Polecam!

 

Cytrynowe babeczki z konfiturą

 

Składniki :

  • 250 g lekko solonego masła (można użyć zwykłego ze szczyptą soli)
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki tartej skórki z cytryny lub ew. pomarańczy
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2  – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • konfitura np. jagodowa

Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka po kolei, a następnie skórkę z cytryny i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na końcu dodajemy sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do papilotek do ok. 3/4 ich wysokości.

Pieczemy w rozgrzanym do ok 180 C piekarniku przez ok. 30-40 minut. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo przypiekać możemy przykryć je folią aluminiową.

Ostudzone możemy polukrować lub można ozdobić skórką cytrynową.

Smacznego : )

Komentarzy: 4

  1. Arachela
    6 września 2011 / 23:02

    Świetne połączenie smaków, aż mi ślinka cieknie!

  2. inka
    7 września 2011 / 18:21

    wygladaja smakowicie

  3. 8 września 2011 / 15:19

    ja bardzo lubię, gdy jest cytrynowo 🙂

  4. Mary
    17 września 2011 / 20:20

    ogólnie super, ale jak dla mnie za słodkie! Lubię ciasta, ciasteczka i babeczki,ale takie „akurat” w słodkości, ale już wiem i czytałam że Ty lubisz słodkości 🙂
    W każdym bądź razie polecam :]

    p.s mąż i nasz przyjaciel ocenili jako „nie za słodkie”, więc może się czepiam bo mam katar 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 5 =