Kontakt

blog kulinarny

Tarta z jagodami

Jedna z moich ulubionych tart, bardzo prosta do przygotowania nadziana dużą ilością owoców, w sezonie jagodowym mogę jeść ją bez końca ; ) Polecam!!!


tarta-z-jagodami

Składniki (4 małe tarty o średnicy 8 cm na dnie naczynia):

  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • 400 g jagód
  • 1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Mąkę pszenną posiekać z masłem i cukrem pudrem. Dodać żółtko i zimne mleko, szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je i wyłożyć nim przygotowane naczynia do tart wysmarowane masłem i wysypane mąką. Schłodzić w lodówce, razem z pozostałą częścią ciasta owiniętą w folię spożywczą przez ok. 20 minut. Jagody umyć, osuszyć, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem trzcinowym. Przełożyć na schłodzone spody tarty. Pozostałą część ciasta rozwałkować, wyciąć paski, z których ułożyć kratkę na wierzchu każdej tarty. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30 minut. Udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


tarta-jagodowa


tartaletka-z-jagodami


tarta-z-jagodami-przepis


babeczka-z-jagodami



Letnie owoce 2



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 13 lipca, 2016
Kategorie: Babeczki, Ciasta, Ciasta z owocami, Tarty i kruche ciasta

26 komentarzy

  1. Jagienka

    Do zrobienia <3

    1. Marta

      Daj znać jak smakowała 🙂

  2. Niki

    Kocham tarty ta musi być pyszna 🙂

    1. Marta

      Oj tak, jagody idealnie współpracują 🙂

  3. Majka

    Piękna i pyszna w 100% 😁 Chęć spróbowania jest ogrooomna 😆

    1. Marta

      Mam nadzieję, że się skusisz, pycha! 🙂

      1. Majka

        Pyyycha 😉

        1. Marta

          Cieszę się, że dołączyłaś do jej miłośników 🙂

  4. Ania

    Chetnie wyprobuje 🙂

    1. Marta

      Polecam 🙂

  5. Gonia

    O matko i córko ale bym zjadła taką właśnie taką z dużąąąą ilością jagód 🙂

    1. Marta

      Koniecznie 🙂

  6. Kasia

    Uwielbiam Twoje tarty więc na pewno zrobię w weekend 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  7. Krzysiek

    Gdyby ktoś podobnie jak ja nie miał w domu wagi polecam kalkulatorkuchenny.pl 🙂

  8. Nati

    Najlepsza tarta jaką jadłam! Zrobiłam na dużej formie i niestety nie starczyło ciasta, ale dorobiłam kolejne z połowy przepisu na kratkę u górze 😉 z nadzienia zrobił się przepyszny jagodowy dżemik i to kruche ciasto super! a nie byłam pewna czy się uda bez podpiekania a jednak się nie zawiodłam 🙂 DZIĘKUJĘ, dzięki Tobie odzyskałam wiarę, że nawet ja dam radę w kuchni 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, takie komentarze są niezwykle budujące! 🙂 super, że tarta tak posmakowała 🙂

  9. boska tarta 🙂 uwielbiam sezon letni za te dary 🙂

    1. Marta

      Mam tak samo, szkoda, że lato jest takie krótkie 🙁

  10. M.

    Idealne kruche ciasto!!! 🙂 nadzienie równie pyszne 🙂 wszystkie buźki w domu fioletowe i szczęśliwe 🙂

    1. Marta

      Dziękuję! 🙂 miło czytać, że tarty tak przypadły do gustu 🙂

  11. Jola

    Tarta jest pyszna polecam 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top