Beza Pavlova – przepis, który zawsze się udaje

Fenomenalna Beza Pavlova, która zawsze wychodzi. Idealnie chrupiąca beza z zewnątrz, a w środku rozpływającą się w ustach pianka. Całość dopełnia bita śmietana i owoce, które możemy dowolnie wymieniać w zależności od sezonu i ulubionych smaków. Deser idealny na letnie przyjęcia. Polecam!!!

beza pavlova która zawsze się udaje

Beza Pavlova – przepis, który zawsze się udaje

Składniki:

  • 6 białek (temp. pokojowa)
  • 300 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być gładka i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku odrysować okrąg o średnicy 26 cm (lub mniejszej, jeśli chcemy, aby nasza beza była wyższa). Przełożyć bezową masę, boki podnieść łyżką od dołu ku górze, dzięki czemu beza uzyska ładny kształt i w środku utworzy się małe wgłębienie, do wypełnienia kremem i owocami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 100 C (termoobieg) przez 3 godziny, wyłączyć i pozostawić do ostudzenia w piekarniku.

Dodatkowo:

  • 250 g śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ok. 400 g świeżych owoców np. maliny i truskawki

Śmietankę ubić mikserem na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru. Przełożyć na przygotowaną bezę, udekorować owocami.

Smacznego!

beza pavlova
beza pavlova z owocami

Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale – zapraszam do subskrybowania 🙂

Zajrzyjcie również na pozostałe przepisy na tradycyjne ciasta oraz mój Instagram .

Komentarzy: 24

  1. Aga
    19 lipca 2023 / 13:54

    Cudeńko!

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2023 / 22:17

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Isia
    19 lipca 2023 / 15:54

    Wygląda bardzo apetycznie na pewno zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2023 / 22:17

      Super, czekam na relację 🙂

  3. Majka
    19 lipca 2023 / 22:40

    Cudo 🥰

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2023 / 22:21

      Dziękuję 🙂

  4. Natalia
    21 lipca 2023 / 23:39

    Ale pyszności ❤️

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2023 / 22:22

      🙂 🙂 🙂

  5. Wigg
    22 lipca 2023 / 11:49

    A co jeśli piekarnik nie ma funkcji termoobiegu?

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2023 / 22:23

      Trzeba obserwować i być może wydłużyć czas pieczenia, beza z zewnątrz powinna być krucha 🙂 Można również zwiększyć temp. o 10° C

  6. Magda
    26 lipca 2023 / 10:22

    Wyszła idealnie przepis super 👍

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2023 / 22:24

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Ewelina
    30 lipca 2023 / 9:01

    Beza super ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2023 / 22:28

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  8. Maria
    1 sierpnia 2023 / 10:30

    W końcu wyszła mi beza po wielu próbach !!! Polecam ten przepis 😊

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2023 / 22:29

      Ale super! pozdrawiam 🙂

  9. Sandra
    9 września 2023 / 19:54

    Rewelacja super przepis.

    • Marta
      Autor
      13 września 2023 / 0:40

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  10. Ula
    15 grudnia 2023 / 16:15

    Wyszła idealnie zrobiłam z mandarynkami 🙂

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2023 / 10:03

      Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂

  11. Anka
    24 marca 2024 / 22:37

    W końcu beza mi wyszła idealne proporcje dzięki 😊

    • Marta
      Autor
      25 marca 2024 / 1:04

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  12. Iza
    8 kwietnia 2024 / 11:07

    Beza pyszna, pierwszy raz słyszałam o tym, że cukier musi się rozpuścić moze to było przyczyną moich niepowodzeń, że za krótko miksowałam bo bałam się jej przebić 🙂 Na pewno skorzystam z innych przepisów fajnie że już są filmiki 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2024 / 9:57

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 13 =