Sernik z brzoskwiniami i makiem

Obłędny świąteczny sernik z brzoskwiniami i makowo-kokosową bezą idealnie sprawdzi się podczas nadchodzącego Bożego Narodzenia. Przepis jest świąteczną modyfikacją lubianego przez Was tradycyjnego sernika z brzoskwiniami i makowo-kokosowej bezy z przepisu na ciasto biskup . Wszystkie smaki idealnie się łączą i tworzą wspólną całość, to jeden z tych wypieków, który zasmakuje każdemu bez wyjątku. Ciasto wydaje się skomplikowane, ale z przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba bez doświadczenia w pieczeniu ciast. Polecam!!!

Sernik z brzoskwiniami i makiem
Sernik z makiem i brzoskiwniami

Sernik z brzoskwiniami, makiem i kokosem

Ciasto (blacha 32 x 23cm): 

  • 5 żółtek 
  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3, owinąć folią spożywczą i przełożyć na co najmniej godzinę do zamrażarki (można też dłużej lub krócej, jeśli ciasto będzie wystarczająco twarde, aby zetrzeć je na tarce). 2/3 schłodzonego ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie docisnąć palcami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 20 minut. Przestudzić.

Owoce: 

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie odsączyć z syropu, ułożyć na cieście. 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka (wielkość L)

Ser utrzeć z cukrem, dodać jajka, a następnie budyń. Zmiksować do połączenia.

Beza kokosowo-makowa:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier łyżka, po łyżce, cały czas miksując. Dodać suchy mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową łopatką lub na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na na masę serową, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg). Jeśli ciasto zacznie zbyt szybko się rumienić, pod koniec pieczenia przykryć je folią aluminiową. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Sernik z makiem
Seromakowiec
Sernik z brzoskiwniami
Sernik z brzoskwiniami

Przepisy na Boże Narodzenie

Sernik na Boże Narodzenie – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Komentarzy: 30

  1. Aga
    21 listopada 2023 / 12:44

    Bardzo, bardzo mi się podoba 🙂

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2023 / 0:11

      Polecam 🙂

  2. Isia
    21 listopada 2023 / 14:17

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2023 / 0:11

      🙂 🙂 🙂

  3. Grażyna
    21 listopada 2023 / 17:52

    Super przepis. Wypróbuje. 👍

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2023 / 0:12

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  4. Majka
    21 listopada 2023 / 20:19

    To już mam plan na święta 😋

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2023 / 0:12

      Super 🙂

    • Żaneta Laskowska
      8 grudnia 2023 / 8:17

      Witam czy mogę wogole nie dodawać wiórków kokosowych?

      • Marta
        Autor
        8 grudnia 2023 / 9:54

        Tak 🙂

  5. Paula
    21 listopada 2023 / 21:37

    Wygląda bardzo apetycznie na pewno upiekę 🙂

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2023 / 0:12

      Polecam 🙂

  6. Natka
    22 listopada 2023 / 1:04

    Mniam bardzo apetyczne ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2023 / 0:12

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  7. Abdul
    23 listopada 2023 / 0:54

    Super wygląda, szczególnie te brzoskwinie mogą mu nadać wyjątkowego smaku. Bardzo ładnie, pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2023 / 13:45

      Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  8. Milena
    24 listopada 2023 / 11:21

    Ciasto super ten mak robi robotę, bardzo świątecznie zrobię ponownie dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2023 / 13:45

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  9. Paulina
    25 listopada 2023 / 1:00

    Czy ser można zastąpić takim z wiaderka? Co wtedy do niego dodać?

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2023 / 13:47

      Musiałby być mocno zwarty, żeby utrzymać górę. Myślę, że „Mój Ulubiony” z Wielunia dałby radę, ma dobry skład i konsystencję, nie trzeba nic dodatkowo dodawać 🙂

  10. Jagna
    5 grudnia 2023 / 10:30

    Zrobiłam do pracy i zebrałam same komplemnty za ten sernik, pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2023 / 9:50

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂

  11. Dominika
    11 grudnia 2023 / 21:37

    Wygląda super, na jaką blachę jest to proporcja?

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2023 / 13:39

      23×32 cm 🙂

  12. Renia
    18 grudnia 2023 / 1:52

    Rewelacyjny serniczek na pewno upiekę ponownie 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2023 / 12:57

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  13. Andrzej
    21 grudnia 2023 / 9:25

    Sprawdzony, rewelacja. Wychodzi idealny a chrupiący w ustach mak idealny.

    • Marta
      Autor
      21 grudnia 2023 / 18:31

      Bardzo się cieszę, że sernik smakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

  14. Roti
    21 grudnia 2023 / 20:44

    Witam dodajemy mąkę mielony czy w ziarnach ? Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2023 / 14:30

      U mnie mak był zwykły, ale mielony również się sprawdzi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 + 2 =