Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec pieczemy głównie na Święta i może dlatego zawsze smakuje wyjątkowo : ) Dzisiejsza wersja na kruchym spodzie jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, a dodatkowo obłędnie pyszna i nie znam nikogo komu by nie zasmakowała : ) To zdecydowanie najlepszy makowiec na kruchym cieście. Robię go identycznie jak niezawodny Kruszon mojej Mamy, ale zamiast owoców dodaję makową masę. Polecam!!!


Makowiec na kruchym spodzie

Składniki (blacha o wymiarach 21×21 cm u dołu formy):

  • 5 żółtek (jajka wielkość L)
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 5 białek (jajka wielkość L) + 1 szklanka cukru
  • 850 g masy makowej

Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru. Dodać pokrojone w mniejsze kawałki masło oraz mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Ciasto podzielić na trzy równe części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie dokładnie wymieszać. Wszystkie części owinąć folią spożywczą i przełożyć zamrażarki na ok. 10-15 minut. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na dużych oczkach tarki zetrzeć pierwszą część jasnego ciasta. Na to wyłożyć masę makową (jeśli korzystacie z kupnej masy warto, aby była dobrej jakości, zbyt wodnistą należy najpierw osuszyć), następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki ciemną część ciasta, wyłożyć pianę z białek i na nią zetrzeć na dużych oczkach tarki pozostałą białą część ciasta.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Jeśli góra zbyt mocno będzie się rumienić, przykryć ją folią aluminiową. Przestudzić i przełożyć do lodówki. Najlepiej smakuje kolejnego dnia, kiedy masa makowa się zwiąże.

Smacznego!


Makowiec najlepszy przepis


Przepis na makowiec na kruchym spodzie

Komentarzy: 74

  1. Majka
    5 grudnia 2016 / 11:46

    No to mamy dylemacik 😉 Tyle bym chciała zrobić…Dobrze że mamy jeszcze Sylwester, można to rozłożyć w czasie 🙂 Piękny makowiec!

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 14:18

      Jakoś mi umknął Twój komentarz 🙂 mam nadzieję, że wszystko uda się gdzieś wcisnąć 😉

  2. Gosia
    5 grudnia 2016 / 11:47

    Ależ pysznie się prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 14:18

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Ewa
    5 grudnia 2016 / 11:57

    Cudowny! i ta pianka jaka wysoka poziom mistrzowski 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 14:19

      To bardzo miłe, dziękuję!

  4. Ola
    5 grudnia 2016 / 15:50

    Pycha 😊

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2016 / 23:03

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  5. Monia
    5 grudnia 2016 / 17:26

    Chyba do Świąt nie wytrzymam i zrobię wcześniej 🙂

    • Monia
      9 grudnia 2016 / 12:54

      Pyszny a co tam zrobię na święta jeszcze raz 😀

      • Marta
        Autor
        9 grudnia 2016 / 14:19

        Super, że posmakował ! trudno mu się oprzeć 🙂

  6. Ilona
    5 grudnia 2016 / 19:12

    Wyglada idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 14:19

      I dokładnie tak smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 14:19

      Mam nadzieję, że Mama będzie zadowolona 🙂

  7. iga
    6 grudnia 2016 / 11:35

    Właśnie siedzi w piekarniku ach ten zapach 🙂

    • Iga
      6 grudnia 2016 / 16:09

      Cudo po prostu cudo <3 i pierwszy raz wyszedł mi taki jak na zdjęciu bo zawsze coś zepsuję 😉

      • Marta
        Autor
        9 grudnia 2016 / 14:20

        Bardzo, ale to bardzo się cieszę :)))

  8. Karo
    6 grudnia 2016 / 12:26

    Tak jak nie lubię makowców ten jest PYSZNY! rodzina nie uwierzy 🙂 chyba zrobię ponownie i zawiozę im na Święta 🙂 Jesteś wielka!

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 14:20

      Same cudowne wiadomości 🙂 jego nie da się nei lubić 😉

  9. Ula
    6 grudnia 2016 / 12:52

    Ten makowiec jest pyszny i do tego szybki co jest nie do przecenienia na święta udał się za pierwszym razem, ale przyznam że kroiłam na ciepło i to nie jest dobra decyzja, lepiej schłodzić i dopiero kroić…

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 14:21

      Tak, schłodzona masa jest bardziej zwarta, super, że posmakował 🙂

  10. Tita
    6 grudnia 2016 / 18:15

    Przepyszny placuszek.

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 14:21

      Miło mi, że makowiec zasmakował 🙂

  11. Natalia
    6 grudnia 2016 / 22:01

    Fajny prosty przepis polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 14:21

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  12. Magda
    7 grudnia 2016 / 13:15

    Przestestowany zatwierdzony przez rodzinkę więc na świetą się szykuje 🙂 pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      7 grudnia 2016 / 22:39

      <3 Bardzo mi miło, również pozdrawiam :)

  13. Milka
    7 grudnia 2016 / 14:33

    Wspaniały 🙂

    • Marta
      Autor
      7 grudnia 2016 / 22:40

      Bardzo mi miło, że przepis się spodobał 🙂

  14. Jagoda
    7 grudnia 2016 / 20:21

    Jak ja kocham takie ciacha 🙂

    • Marta
      Autor
      7 grudnia 2016 / 22:40

      <3

  15. Anulka
    7 grudnia 2016 / 22:42

    Rewelka! zamiast masła dałam margarynę i myślę bez szkody dla smaku przynajmniej taką mam nadzieję pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      7 grudnia 2016 / 22:43

      Moja Mama też robi z margaryną 🙂 za to u nas masło to towar pierwszej potrzeby 😉

  16. MartynaK
    8 grudnia 2016 / 12:53

    w zeszłym roku trafiłam na Twój blog przez najlepsze pierniczki i od tamtej pory zostałam na stałe 🙂 wszystkie przepisy się udają, więc ten biorę w ciemno i na Święta będzie mój pierwszy makowiec 🙂 Pozdrawiam i gratuluję pasji!

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2016 / 22:47

      Bardzo mi miło czytać takie komentarze 🙂 ogromnie dziękuję! 🙂

  17. Ewa
    9 grudnia 2016 / 15:10

    Bardzo smaczne 🙂 tak więc makowiec i sernik już mam sprawdzone od Ciebie więc pierwsza samodzielna Wigilia mi chyba nie straszna trzymaj kciuki 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 22:18

      Jak miło, dziękuję i oczywiście trzymam kciuki 🙂

  18. Karina
    9 grudnia 2016 / 20:50

    Pyszne i proste a makowce zawsze wydawały mi się bardzo bardzo skomplikowane 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 22:23

      Tak, ten jest pyszny i mało wymagający, super, że posmakował 🙂

  19. Iza
    9 grudnia 2016 / 22:32

    Mniaaaaaaam po prostu mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 23:52

      Dziękuję, super, że posmakowało 🙂

  20. Kora
    11 grudnia 2016 / 19:34

    Pyszny 🙂 wszyscy zachwyceni wiec zaklepalam pierwszy sukces na pracowniczej wigili 🙂 na pewno zapamiętam przepis na długo 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2016 / 20:37

      Bardzo się cieszę!!! 🙂

  21. Aneta
    11 grudnia 2016 / 23:55

    Makowiec jest cudowny 🙂 szybko się przygotowuje i jest prosty bo nawet Córci udało się prawie wszystko pomóc a ma dopiero 7 lat 🙂

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2016 / 11:40

      Bardzo się cieszę i gratuluję zdolnej Córeczki 🙂

  22. Ania
    12 grudnia 2016 / 22:38

    Przepis wydaje się naprawdę fajny a zdjęcie ciacha cudne 🙂 Mam tylko pytanie: w jakiej temperaturze piec? (mam piekarnik gazowy, bez termoobiegu 🙁

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2016 / 23:29

      Moja Mama bez termoobiegu również piecze w 180 C, więc ewentualnie kontrolowałabym czas pieczenia, a temp. zostawiła bez zmian 🙂

      • Ania
        13 grudnia 2016 / 20:06

        Dziękuję za odpowiedź. Przepis na pewno wypróbuję 🙂

        • Marta
          Autor
          14 grudnia 2016 / 1:11

          Będzie mi bardzo miło 🙂 smacznego 🙂

  23. Daria
    13 grudnia 2016 / 11:45

    Obłędny!!! dzięki za przepis będę wracać

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2016 / 1:11

      Bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam i zapraszam 🙂

  24. Bożena
    16 grudnia 2016 / 13:07

    Makowiec jest przepyszny! testuję Twoje przepisy na okrągło i cała rodzina jest zachwycona 🙂 chyba myślą że nagle jakiegoś talentu dostałam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 1:00

      To bardzo miłe, dziękuję! 🙂 trzymam kciuki za Twój kulinarny talent 🙂

  25. Iwka
    17 grudnia 2016 / 0:06

    Pycha!!! lepszego nie jadłam a nie jednego próbowałam 🙂 mam już faworyta na święta 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 1:04

      Bardzo, bardzo mi miło 🙂

  26. Mysia
    17 grudnia 2016 / 0:31

    Na jaką blachę ten przepis?

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 1:05

      Tak jak podane w przepisie tzn 21×21 cm 🙂

  27. Marlena
    18 grudnia 2016 / 22:47

    Niebo w gębie 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2016 / 23:32

      Dziękuję!!! 🙂

  28. Jasia
    20 grudnia 2016 / 21:07

    Naprawdę pyszny polecam każdemu z kupna masa makowa jest naprawde blyskawiczny 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2016 / 23:34

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  29. Ptrycja
    23 grudnia 2016 / 12:24

    Makowiec idealny 🙂 czeka na swoją wielką chwilę jutro (oby doczekał 😉 )
    Wesołych, radosnych Świąt 🙂

    • Marta
      Autor
      25 grudnia 2016 / 23:23

      Bardzo mi miło 🙂 Wesołych Świąt!

  30. Ania
    27 grudnia 2016 / 12:20

    Wyszedł przepyszny 🙂 mielismy smaczne święta bo to nie był jedyny przepis z którego od Ciebie korzystałam dziękuje 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 17:46

      Ogromnie mi miło:) cieszę się, że przepisy przypadły do gustu 🙂

  31. Magda
    28 lutego 2017 / 13:19

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:23

      Bardzo mi miło 🙂

  32. Pati
    6 października 2017 / 22:55

    Najlepszy przepis !!!

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:08

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  33. Kasia
    8 grudnia 2017 / 22:20

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2017 / 23:48

      Bardzo mi miło 🙂

  34. Luiza
    9 października 2018 / 18:19

    Najlepszy jaki jadłam i wyszedł mi choc nie mam ręki do ciast dziękuję!!! ❤️

    • Marta
      Autor
      9 października 2018 / 22:33

      Bardzo się cieszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
13 + 15 =