Ciasto Euforia

Ciasto Euforia – czekoladowo-makowe przełożone pysznym kremem i powidłami. Nazwa jest bardzo adekwatna, bo już jeden kawałek powoduje radość i uśmiech na twarzy. Ze względu na dodatek makowego ciasta z orzechami będzie to również idealne ciasto na Boże Narodzenie : ) Polecam nawet jeśli nie jesteście fanami makowców!!!

Ciasto Euforia

Składniki na ciasto czekoladowe (blacha 23×33 cm):

  • 4 żółtka (z jajek wielkości L)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 120 ml świeżo zaparzonej kawy (1 łyżeczka kawy na 120 ml wrzątku)
  • 2 łyżki ciemnego lub czarnego kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek (z jajek wielkości L)
  • 3 łyżki drobnego cukru

Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym, dodać przestudzoną, zaparzoną kawę, kakao i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy, cały czas mieszając. Białka ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami drobnego cukru. Delikatnie wmieszać do masy. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka.

Składniki na ciasto makowe (blacha 23×33 cm):

  • 150 g suchego mielonego maku
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać mielony mak (nie parzyć) i orzechy, wymieszać. Białka ubić z drobnym cukrem na sztywną pianę. Dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) do suchego patyczka przez ok. 25 minut.

Składniki na czekoladowy krem:

  • 200 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 170 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 170 g miękkiego masła
  • 300 g masy krówkowej

Masło utrzeć z masą krówkową na jasną, puszystą masę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, dodać kremówkę i rozpuścić nad parą. Przestudzić i po łyżce dodawać do masła z masą krówkową, miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych (280g)
  • opcjonalnie zaparzona kawa do nasączenia blatów

Ciasto czekoladowe przeciąć na dwa blaty, w razie konieczności nasączyć zaparzoną kawą. Posmarować połową powideł i połową kremu (jedną łyżkę kremu odłożyć na polewę). Na krem ułożyć ciasto makowe, posmarować drugą połowę powideł i kremu (ponownie odkładając łyżkę na polewę). Przykryć drugim blatem ciasta czekoladowego.Wierzch posmarować odłożonymi dwoma łyżkami kremu. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Ciasto euforia najlepszy przepis
Ciasto Euforia martagotuje
Ciasto Euforia przepis
Ciasto Makowe
Ciasto z makiem
Ciasta na Boże Narodzenie

Inspiracja

Komentarzy: 36

  1. Isia
    26 listopada 2019 / 14:33

    O Mamo jak to wygląda ! Samo w sobie może być ozdobą na stole aż żal jeść 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 0:53

      Bardzo dziękuję 😀 trudno mu się oprzeć, więc pewnie długo na stole nie zostanie 😉

  2. Nina
    26 listopada 2019 / 14:44

    Przepiękne i na pewno pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 0:53

      Dziękuję 🙂

  3. Magdalena
    26 listopada 2019 / 14:58

    Wspaniałe.

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 0:53

      🙂 🙂 🙂

  4. Majka
    26 listopada 2019 / 15:50

    WOW ❤ Wspaniałe

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 0:53

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Joasia
    26 listopada 2019 / 16:05

    Piękne ciasto sądząc po składnikach jest pyszne ❤️

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 0:53

      Potwierdzam 😉

  6. Iza
    26 listopada 2019 / 16:30

    Będzie na Święta 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 0:53

      Bardzo dobry wybór 🙂

  7. A.
    26 listopada 2019 / 18:26

    Czy jak użyje czarnego kakao to będzie taki efekt kolorystyczny?

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 0:53

      Tak 🙂

  8. Malwina
    26 listopada 2019 / 19:31

    Pycha i nie wydaje się takie trudne do zrobienia na jakie wyglada 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 0:54

      Tak, lista składników dość długa, ale pieczenie idzie bardzo sprawnie 🙂

  9. 27 listopada 2019 / 13:01

    Spora bomba kaloryczna te ciasto, ale chętnie zasmakuję w nim. Przepis wydaje się niezbyt trudny. Smakołyk przedni!

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 18:29

      Oj tak, kalorii sporo, ale smak pozwala o tym zapomnieć 😀

  10. Kora
    27 listopada 2019 / 13:52

    Ciasto wyszło super bardzo dziękuję na święta powtórka.

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 18:30

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  11. Agata
    27 listopada 2019 / 15:36

    Czy można mak sparzyć ?

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 18:31

      Ciasto makowe jest delikatne (zupełnie inne niż masa do makowca), sparzony mak, który wchłonie płyn, może być tu za ciężki 🙁

  12. 28 listopada 2019 / 11:32

    Wygląda rewelacyjnie 🙂 Uwielbiam i mak, i czekoladę..kajmak również 🙂 Ciasto idealne dla mnie 🙂

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2019 / 17:58

      W takim razie gorąco polecam, na pewno posmakuje 🙂

  13. Mania
    29 listopada 2019 / 15:09

    Wyszło pysznie dziękuję za przepis!

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2019 / 14:12

      Super, że posmakowało 🙂

  14. Ania
    30 listopada 2019 / 12:34

    Bardzo smaczne i nawet szybko się robi 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2019 / 14:13

      Super, że posmakowało 🙂

  15. ALA
    1 grudnia 2019 / 13:00

    Cudnie wyglada i tak zapewne smakuje:)
    Napewno zrobie na święta
    Dziekuje slicznie za przepis:)
    POZDRAWIAM

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2019 / 23:19

      Bardzo mi miło, pozdrawiam ciepło 🙂

  16. Karola w krainie garów
    9 grudnia 2019 / 21:27

    Właśnie upiekłam ciasto Euforia jak próbne ciasto świąteczne, ponieważ nie lubię jak mi coś na ostatnią chwilę nie wychodzi 😀Rozdaję po rodzinie i sąsiadach i efekt jest taki, że wszyscy chcą je na swoim świątecznym stole, dlatego posyłam przepis dalej w świat 😉Dziękuję, jest pyszne!

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2019 / 23:03

      Super! Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂

  17. Beata
    10 grudnia 2019 / 0:35

    Czy mąkę pszenną w cieście czekoladowy można zastąpić np. zmielonymi orzechami/migdałami? Chciałabym, żeby wszyscy goście spróbowali, bo ciasto wygląda obłędnie i zapewne tak smakuje, a wśród gości będą bezglutenowych. Nie mam doświadczenia z mąkami bezglutenowymi.

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2019 / 13:35

      Można zastąpić, ale ciasto będzie “cięższe” lub wymieszać z mąką ryżową i/lub owsianą. Na oko nie potrafię niestety podać optymalnych proporcji, trzeba próbować 🙂

      • Beata
        11 grudnia 2019 / 23:15

        Dziękuję.

        • Marta
          Autor
          12 grudnia 2019 / 1:16

          🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
7 − 4 =