Kontakt

blog kulinarny

Sernik z jagodami

W mojej kuchni królują teraz jagody nie mogło więc zabraknąć sernika w jagodowej odsłonie. Bardzo delikatny, nie za słodki i do tego ten piękny kolor! Miłośnicy tych malutkich kuleczek na pewno będą zadowoleni ; ) Polecam!


sernik-z-jagodami

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 21 cm):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło posiekać nożem z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Rozwałkować i przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i przełożyć do lodówki na ok. 20 minut. Po schłodzeniu piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Przestudzić.

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 4 pełne łyżki serka mascarpone (ok. 180 g)
  • 150 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 150 g jagód
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na polewę:

  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru

Twaróg zmielić lub dokładnie zmiksować mikserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Przelać na podpieczony i przestudzony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół), po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 80-90 minut do czas aż masa się zetnie. Przygotować polewę – kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem i tak przygotowaną masą posmarować wierzch sernika. Włożyć ponownie do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.

Smacznego!


jagodowy-sernik



Letnie owoce 2



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 15 lipca, 2016
Kategorie: Ciasta, Serniki

19 komentarzy

  1. Misia

    Tyle pysznosci z jagódkami od czego tu zacząć 😉

    1. Marta

      Trudna decyzja 🙂

      1. Nati

        Bezapelacyjnie tarta jagodowa! :)) ale sernik też u mnie będzie 🙂

  2. Ryba

    Pięknie wygląda 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Majka

    To cudo będzie musiało poczekać aż tydzień 😉 Bo w kolejce stoją już tarty i jagodowy serniczek na zimno 😊
    Oczywiście zdjęcia jak zawsze zjawiskowe😊

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że zdjęcia się podobają :))) u mnie też zawsze kolejki rzeczy do zrobienia 😉

  4. Kinia

    Czy mogę dać trochę więcej cukru? piszesz, że mało słodki, a chodzi za mną taki słodziak 😉

    1. Marta

      Pewnie, że tak! Spokojnie możesz zwiększyć ilość do 3/4 szklanki, a jeśli ma być naprawdę mocno słodko to dodaj nawet 1 szklankę 🙂

  5. Agata

    Pyszny, nie za słodki nie za kwaśny, idealnie wyważony pozdrawiam 🙂
    PS goście zachwyceni kolorkiem 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz i również pozdrawiam 🙂

  6. jak ja Ci czasem zazdroszczę tych wypieków, że ciągle coś serwujesz <3
    jadłabym tonami, a tu CZA uważać ;d

    1. Marta

      To jest właśnie ten problem, że jak już upiekę to zjeść też muszę, bo trudno sobie odmówić… 😉 :*

  7. Majka

    Pyszniutki 🙂 P.S. Co to by była za przyjemność z gotowania gdyby nie można było jeść 🙂

    1. Marta

      Haha dokładnie! ja też nie należę do osób co mogą gotować wyłącznie dla kogoś, a same tego nie jedzą… 😉 wręcz przeciwnie już w trakcie gotowania/pieczenia spora część znika 😉

  8. Renia

    Przepyszny wyszedł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top