Jabłecznik – najlepszy

Kiedy zobaczyłam u Kasi jabłecznik określony jako ten najlepszy wiedziałam, że muszę go upiec ; ) Uwielbiam wszystkie szarlotki, ale poniższy przepis rzeczywiście jest dla mnie idealny! Kruche ciasto z dodatkiem serka jest pyszne, wprost rozpływa się w ustach, a kolejną ważną zaletą, jest prostota i szybkość przygotowania. Zdecydowanie polecam!!!


Jabłecznik najlepszy

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 25×30 cm):

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 6-8 dużych jabłek
  • cynamon
  • cukier puder

Jabłka obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne.

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią spód formy. Na cieście ułożyć jabłka (tak, aby części jabłek z wyciętymi gniazdami nasiennymi przylegały do ciasta) i oprószyć je cynamonem.

Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Delikatnie zlepić z pierwszą częścią ciasta Ciasto miejscami nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Piec 60 minut.

Kiedy ciasto przestygnie, posypać je cukrem pudrem.

Smacznego : )


Jabłecznik
 


Jabłecznik na kruchym cieście
 


Najlepszy jabłecznik


Jabłko z cynamonem 2014

Komentarzy: 82

    • Marta
      Autor
      24 września 2014 / 23:24

      Mam tak samo, ale ten zupełnie skradł moje serce! 🙂

  1. 24 września 2014 / 12:38

    zawsze jestem pod wrażeniem jak ją widzę 🙂

    • Marta
      Autor
      24 września 2014 / 23:27

      🙂

  2. 24 września 2014 / 16:20

    Wygląda przepysznie! A czy sądzisz, że jabłka mogłabym zamienić np. na maliny lub dżem?

    • Marta
      Autor
      24 września 2014 / 23:27

      To już niestety nie będzie to samo… 😉

  3. 24 września 2014 / 18:17

    Cieszę się, że jabłecznik smakował 🙂

    Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      24 września 2014 / 23:28

      Smakował i to bardzo 🙂

  4. Delicious Titbits
    24 września 2014 / 20:11

    Wygląda pysznie ja z serkiem homogenizowanym robię koperty z jabłuszkiem 🙂 pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      24 września 2014 / 23:29

      Koperty z jabłuszkiem muszą być równie pyszne i pewnie przyjemnie podjadać tak na jeden kęs… 😉

    • Marta
      Autor
      6 października 2014 / 11:38

      🙂

  5. 3 października 2014 / 12:32

    Ten jabłecznik jest pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2014 / 11:34

      Zgadzam się, najlepszy 😀

  6. 5 października 2014 / 12:09

    też zapisałam sobie ten przepis i czeka na zrobienie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2014 / 11:33

      Lista rzeczy do zrobienia u mnie też się wydłużyła ostatnio… 🙂

  7. Kinga
    16 sierpnia 2015 / 23:32

    Do jesieni jeszcze trochę, ale zrobiłam i na pewno w typowym sezonie jabłowym będzie stałym bywalcem 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2015 / 22:14

      Oj u nas też bardzo często 🙂

  8. Natalia
    19 września 2015 / 11:33

    Potwierdzam, najlepszy!!!

    • Marta
      Autor
      20 września 2015 / 22:08

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  9. Milena
    20 września 2015 / 0:32

    Bardzo pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      20 września 2015 / 22:06

      Cieszę się, że smakował 🙂

  10. Ania
    20 września 2015 / 19:02

    Zastanawiam się jakie będą najlepsze jabłka do tego ciasta?

    • Marta
      Autor
      20 września 2015 / 22:05

      Osobiście mam słabość do jabłek Szampion, ale moim zdaniem będę pasować również inne, miękkie odmiany 🙂

  11. Jaga
    20 września 2015 / 21:56

    Wprost rozpływa się w ustach, cała moja rodzina go uwielbia 🙂

    • Marta
      Autor
      20 września 2015 / 22:05

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Justa
    21 września 2015 / 0:24

    Rewelacyjny przepis

    • Marta
      Autor
      21 września 2015 / 22:55

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  13. Milena
    21 września 2015 / 10:48

    Super smak, prosto, uwielbiamy z całą rodziną 🙂

    • Marta
      Autor
      21 września 2015 / 22:55

      Bardzo mi miło 🙂

  14. Iwka
    21 września 2015 / 22:42

    Najlepszy!!!

    • Marta
      Autor
      21 września 2015 / 22:54

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  15. Paulina
    25 września 2015 / 22:51

    Właśnie wyjęłam z pieca- ie miałam jabłek- użyłam gruszek i pasy waniliowej oraz serka z ziarnami wanilii- efekt niesamowity !

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 1:30

      Świetny pomysł na kolejny wypiek 🙂 z gruszkami również brzmi super 🙂

  16. Karo
    30 października 2015 / 11:39

    najlepszy jaki jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      30 października 2015 / 20:43

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Rita
    26 listopada 2015 / 2:44

    też zrobiłam i powiem tylko najlepszy, najlepszy, najlepszy!!!

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2015 / 12:16

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  18. Wiesia
    8 grudnia 2015 / 1:01

    Przepyszny i bardzo łatwy do zrobienia, miałam wątpliwości czy to nie błąd, że brakuje tu jajek, ale się udał i smak rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2015 / 23:33

      Tak, to ciasto jest bez jajek, ale mimo to jest pyszne 🙂

  19. guzia
    8 grudnia 2015 / 14:12

    Uwielbam go z całą rodziną 🙂

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2015 / 23:34

      Wcale się nie dziwię 😉

  20. aska-kucharzy.pl
    7 stycznia 2016 / 23:59

    Po prostu rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2016 / 1:11

      Świetnie, że przepis się udał 🙂

  21. Nina
    29 lipca 2016 / 23:10

    Uwielbiam ten jabłecznik! zrobiłam dzisiaj wersję z brzoskwiniami i już jestem ciekawa efektu 🙂

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2016 / 22:22

      Daj znać jak smakowało 🙂

  22. Ewa
    14 stycznia 2017 / 14:50

    Jest przepyszny koleżanki już obdarowane przepisem 🙂

    • Marta
      Autor
      15 stycznia 2017 / 2:04

      Bardzo się cieszę 🙂

  23. Kaska
    31 stycznia 2017 / 23:31

    Przepyszny o każdej porze roku 🙂

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2017 / 0:02

      Bardzo mi miło 🙂

  24. Krystyna
    23 listopada 2017 / 22:19

    Witam zrobiłam tą szarlotkę w foremce otwieranej i cały sok z jabłek wyciekł mi z foremki,także ciasto było nie udane i spód piekarnika miałam spalony i trudno było go wyczyścić. Czy była to przyczyna foremki czy jabłek.Bardzo proszę napisać jakie jabłka są najlepsze pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2017 / 1:35

      Przygotowywałam ten jabłecznik wiele razy i każde jabłka się sprawdziły, więc stawiam na przeciekającą foremkę, sok z jabłek nie miał szansy się „związać” 🙁

  25. Krystyna
    25 listopada 2017 / 22:07

    DZIĘKUJE,jeszcze raz zrobię w innej foremce i napiszę jak wyszedł…)

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2017 / 0:56

      Trzymam kciuki 🙂

  26. Asia
    1 października 2018 / 10:16

    Myślę o nim od kiedy go zobaczylam 😈 dzis troche luzniej …. ide do kuchni bede go dzis jadła 😊

    • Marta
      Autor
      2 października 2018 / 13:42

      Smacznego! 🙂 Daj znać jak posmakowało 🙂

  27. Natalii
    19 października 2018 / 11:27

    A co można dac z Damian za ten serek homo waniliowy 😞? Poprostu śmietanę ?☺

    • Marta
      Autor
      19 października 2018 / 23:24

      Nie, to koniecznie musi być serek 😉

  28. Gabi
    16 sierpnia 2019 / 9:58

    Niebo w gębie!!!

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2019 / 0:08

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  29. Kamila
    23 sierpnia 2019 / 12:34

    Mój ulubiony jabłecznik szybko się robi te połówki jabłek robią robotę mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2019 / 2:29

      Super, cieszę się, że tak przypadł do gustu 🙂

  30. Aga
    6 września 2019 / 11:17

    Kocham go i piekę nawet poza jesiennym sezonem 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2019 / 17:01

      Super, bardzo się cieszę, że tak smakuje 🙂

  31. Monisia
    7 września 2019 / 0:47

    Wyszedł super właśnie zajadalismy jeszcze ciepły weekend rządzi sie swoimi prawami 🤫

    • Marta
      Autor
      9 września 2019 / 17:01

      Bardzo mi miło, pozdrawiam ciepło 🙂

  32. Ewka
    8 września 2019 / 17:18

    Najlepszy rodzaj jabłecznika wprost rozpływa się w ustach 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2019 / 17:01

      U nas również ulubiony 🙂

  33. Kinia
    12 września 2019 / 23:18

    Przychylam sie do zachwytów nad tym ciastem jest super pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      13 września 2019 / 12:55

      Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂

  34. Lucja
    20 września 2019 / 16:27

    Przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      23 września 2019 / 10:11

      Miło mi, że posmakował 🙂

  35. Aga
    4 maja 2020 / 9:15

    Potwierdzam – NAJLEPSZY!!!

    • Marta
      Autor
      4 maja 2020 / 16:54

      Bardzo się cieszę 😀

  36. Ewa
    8 maja 2020 / 9:44

    W opisie połówki jabłek są układane ale na zdjęciu widać jakby były pokrojone. Osobiście zawsze podprażam jabłka, nie mam termoobiegu tylko piekarnik gazowy ( wychodzi taniej w eksploatacji) i też się super piecze. A… przepis super, zostały mi okruszki bo moje Kochanie zjadło wszystko z zimnym mlekiem. Pozdrawiam Ewa

    • Marta
      Autor
      11 maja 2020 / 12:35

      Jabłecznik był pieczony tak jak w przepisie z połówkami jabłek, to naturalne, że podczas pieczenia jabłka miękną i zmieniają kształt 🙂 Nie ma potrzeby ich podprażania 🙂 Super, że posmakowało 🙂

  37. cyanna
    13 września 2020 / 16:14

    Kocham jabłeczniki, ale takiego ciasta nigdy nie jadłam. Muszę koniecznie upiec!

    • Marta
      Autor
      15 września 2020 / 12:52

      Polecam, przepyszny 🙂

  38. Kasia
    20 października 2020 / 11:45

    Czy można dodać jabłka że słoika zrobione wcześniej,oraz czy można pięć bez termoobieg w 180 stopniach?POZDRAWIAM

    • Marta
      Autor
      20 października 2020 / 13:38

      Można, ale moim zdaniem jabłecznik straci, bo te połówki jabłek są tu super rozwiązaniem 🙂 Można piec bez termoobiegu, w zależności od piekarnika nawet w 190 C przy opcji grzałek góra-dół 🙂

  39. Violka
    2 października 2022 / 19:28

    Nie zauważyłam jaj w przepisie???

    • Marta
      Autor
      3 października 2022 / 12:17

      Nie ma jajek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 16 =