Kontakt

blog kulinarny

Domowa masa makowa

Domowa masa makowa odpowiednio słodka i z dużą ilością bakalii. Nie ukrywam, że w przypadku braku czasu zdarza mi się również korzystać z gotowych mieszanek, ale nie trudno się domyślić, że to nie to samo : ) Domową wersję możemy dopasować idealnie pod nasze ulubione smaki, co jest trudne w przypadku masy z puszki ; ) U mnie obowiązkowe trio to orzechy, rodzynki i skórka pomarańczowa, ale z powodzeniem możecie wykorzystać migdały, orzechy pekan, skórkę cytrynową żurawinę, daktyle itp. Polecam !!!


Domowa masa makowa przepis


Składniki

  • 500 g maku
  • 1 l mleka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 50 g miodu
  • 50 g roztopionego masła
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie suszona żurawina)
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie migdały)
  • 2 białka*

Mak zalać mlekiem, zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwu lub trzykrotnie.  Mak podsmażyć na rozpuszczonym maśle i miodzie (na bardzo małym ogniu przez około 10-15 minut). Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.

* Jeśli planujemy mrozić masę makową lub przechowywać ją w lodówce, białka dodajemy dopiero przed jej użyciem w wypiekach, kiedy masa będzie ponownie w temp. pokojowej. Warto również przed nałożeniem masy makowej posmarować ciasto żółtkiem, aby całość lepiej przylegała.

Smacznego!



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 4 grudnia, 2016
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Desery, Dodatki, Inne, Wyroby na różne okazje

23 komentarzy

  1. A.

    Mniammm domowa najlepsza 🙂 Moja Mama też taką robi, tylko u nas bardziej słodka i mielimy orzechy 🙂

    1. Marta

      My z kolei lubimy jak coś nam chrupie, więc nawet super drobno ich nie kroję 🙂

  2. Ewa

    Uwielbiam mak a właściwie makowe wypieki ❤️

    1. Marta

      W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂

  3. domowa najlpesza 🙂 choć szkoda, że nie lubię maku 🙁

    1. Marta

      To rzeczywiście szkoda, ale kubki smakowe szybko się zmieniają, więc może się jeszcze do niego przekonasz 😀

  4. Majka

    Do strucli będzie w sam raz 🙂 Fajnie, że można zamrozić 🙂

    1. Marta

      Idealna okazja żeby przetestować przed świętami 🙂

      1. Majka

        Świetna 😋 Już podzieliłam i będę mrozić 🙂 Tak jak nigdy nie lubowałam się w makowcach tak teraz nie mogę się ich doczekać 😆

        1. Marta

          Jak super! to dopiero będzie niespodzianka na święta 🙂

  5. Dulka

    Wygląda przepysznie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  6. Monia

    Na pewno wypróbuję 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowała 🙂

  7. Nora

    Aż czuć święta 🙂

    1. Marta

      Odliczanie trwa 🙂

  8. Monia

    No to już mam masę do makowca co dzisiaj dodałaś 🙂

    1. Marta

      Super, że skorzystasz 🙂 2w1 😀

  9. Renia

    Dla Mamusi oczywiście patelnia Taurus Ambition, bo gotuje najlepiej na całym świecie 🙂

  10. Michał

    Przepyszna!!! pierwszy raz robiłem i nie wrócę do sklepowej!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Marlena

    Masa jest świetna nie ma sensu kupować gotowca 🙂 dziekuje za przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo proszę, super, że smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top