W ostatnią sobotę miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z marką Galeo organizowanych w Cook Up studio w Warszawie. Tematem przewodnim były nadchodzące Święta i hasło „Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię”. Wszystkie kulinarne sekrety przybliżał nam Maciej Wawryniuk, doradca kulinarny marki Galeo.
![maciej wawryniuk szef kuchni maciej-wawryniuk](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/12/Maciej-Wawryniuk.jpg)
Warsztaty rozpoczęła krótka prezentacja dotycząca produktów marki Galeo, która nastawiona jest na wysoką jakość składników oraz brak dodatku glutaminianu sodu. Warto podkreślić świetną relację ceny do jakości. Wszystkie zioła, przyprawy i mieszanki przypraw są dostępne na miarę budżetu statystycznej rodziny.
![świąteczne warsztaty kulinarne warsztaty-kulinarne](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/12/warsztaty-kulinarne.jpg)
![swiateczne przyprawy galeo-przyprawy](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/12/galeo-przyprawy.jpg)
Po wprowadzeniu mieliśmy okazję uczestniczyć w artystycznych warsztatach prowadzonych przez Galitsyna Art Group, która wspierała nas w przygotowaniu aromatycznych świątecznych bombek z udziałem przypraw Galeo oraz malowaniu pachnących zimowych pejzaży. Moje zdolności manualne pozostawiają sporo do życzenia, ale zdecydowanie była to fajna przygoda.
![martagotuje marta-gotuje](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/12/marta-gotuje.jpg)
![malowanie na piasku warsztaty-artystyczne](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/12/warsztaty-artystyczne.jpg)
Następnie zostaliśmy zaproszeni do wspólnego gotowania. Nasza warsztatowa Wigilia tradycyjnie składała się z 12 pysznych dań, więc jak się domyślacie wszyscy wyszliśmy przejedzeni ; ) Menu zawierało m.in.: rybny suflet, tatar z łososia i mango, pieczony dorsz na imbirowym mango, gruszka nadziewana orzechami, karp w szarym sosie, łosoś w grzybowym ragout.
![cook up warsztaty cook-up-warszawa-warsztaty](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/12/cook-up-warszawa-warsztaty.jpg)
![warsztaty kulinarne warsztaty-cook-up](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/12/warsztaty-cook-up.jpg)
Lepienie pierogów działa na mnie odprężająco, więc bardzo się ucieszyłam, że wraz z koleżanką Anią miałyśmy za zadanie przygotować pierogi z białą kapustą, grzybami i łososiem. Połączenie to wydawało mi się bardzo zaskakujące, ale jak się okazało całkiem niepotrzebnie : )
![wigilijne pierogi wigilijne-pierogi-z-kapusta-i-grzybami](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/12/wigilijne-pierogi-z-kapusta-i-grzybami.jpg)
![jak lepić pierogi jak-zrobic-falbanke-pierogi](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/12/jak-zrobic-falbanke-pierogi.jpg)
Pierogi wyszły pyszne, więc chętnie podzielę się z Wami przepisem : )
Chrupiące pierożki z łososiem
Składniki (dla 4-6 osób):
- 700 g mąki pszennej
- ok. 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
- 70 g masła
- 50 g suszonych borowików
- 200 g białej kapusty
- 1 cebula
- 400 g filetów z łososia
- 2-3 łyżki oleju
- 70 g orzechów włoskich
- przyprawy Galeo: majeranek, pieprz ziołowy, sól
Z mąki, ciepłej wody i roztopionego masła przygotować ciasto. Po wyrobieniu odstawić je na 20 minut. Namoczone i ugotowane grzyby pokroić w drobną kostkę. Kapustę pokroić w kostkę (o grubości ok. 1 cm), gotować przez kilka minut i odcedzić. Do kapusty dodać grzyby, pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor cebulę oraz małe kawałki łososia. Farsz doprawić majerankiem, pieprzem ziołowym i solą, delikatnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć krążki, ułożyć na nich farsz i zlepić pierogi. Pierożki ugotować w osolonej wodzie. Przed podaniem podsmażyć i oprószyć drobno posiekanymi orzechami.
Smacznego ; )
![pierogi losos przepis pierogi-z-lososiem](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/12/pierogi-z-lososiem.jpg)
Możecie również podejrzeć jak prezentowały się nasze pozostałe przysmaki.
![tatar z łososia tatar-z-lososia-i-mango](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/12/tatar-z-lososia-i-mango.jpg)
![suflet ziemniaczany suflet-rybny](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/12/suflet-rybny.jpg)
![przepisy święta losos-przepisy](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/12/losos-przepisy.jpg)
![pieczona gruszka gruszka-nadziewana-orzechami](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/12/gruszka-nadziewana-orzechami.jpg)
![dorsz przepisy pieczony-dorsz](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/12/pieczony-dorsz.jpg)
Warsztaty odbywały się w bardzo przyjemnej atmosferze, czas upłynął nam błyskawicznie, jedzenie było pyszne i jak zawsze wróciłam z nową dawką inspiracji. Najbliższa Wigilia na pewno będzie okraszoną zaskakującą dozą nowoczesności. Ogromnie się cieszę, że miałam okazję brać udział w tym spotkaniu, poznać ciekawe osoby i zdobyć cenne doświadczenia. Bardzo dziękuję pani Karolinie z JBcomm za zaproszenie oraz udostępnienie zdjęć i mam nadzieję do zobaczenia na kolejnych spotkaniach ; )
Ale pyszności i mała wytwórnia pierogów u Ciebie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Mhmmm…co za smakołyki 🙂 Z chęcią skuszę się na pierogi, zresztą cała reszta brzmi pysznie. Ostatnie menu z podobnych Twoich warsztatów było równie wspaniałe 😉 Wracam do tych przepisów 😉
Autor
Super, że się przydają! warsztaty to zawsze dobra inspiracja i świeże spojrzenie na znane potrawy 🙂 Daj znać gdybyś potrzebowała reszty przepisów 🙂
😉 Uśmiecham się po przepisy 😉 Dziękuję 💟
Autor
Nie ma sprawy 🙂
Ależ Ci zazdroszczę takich warsztatów!
Autor
Bardzo dziękuję, było super 🙂
Ekstra! same cuda 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Te pierogi brzmią nieziemsko <3
Autor
Polecam wypróbować 😀
Wszystko wygląda meeeeega pysznie 🙂
Autor
Tak właśnie smakowało 🙂
super warsztaty 🙂 pyszności gotowaliście 🙂
Autor
Było świetnie 🙂
Zrobiłam te pierogi na święta 🙂 Wyszły wyborne 😋 Bardzo przypadły nam do gustu!
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 odrobina nowoczesności świetnie się sprawdza w klasycznych przepisach 🙂