Korzenne ciasteczka czekoladowe

Moje dzieci nie przepadają za tradycyjnymi piernikami, uwielbiają za to kruche czekoladowe ciasteczka : ) Aby nie tracić zabawy związanej z wycinaniem pierników i świątecznymi przygotowaniami, zmodyfikowałam trochę przepis na klasyczne maślane ciastka. Dzięki dodatkowi piernikowej przyprawy nabrały wyjątkowego, aromatycznego charakteru. Polecam!!!


kruche-pierniczki-czekoladowe
Składniki (ok. 25 sztuk):

  • 185 g mąki pszennej
  • 25 g ciemnego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernika
  • 110 g masła (temp. pokojowa)
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę wymieszać z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Na koniec stopniowo dodawać wymieszane suche składniki, cały czas miksując. Ciasto owinąć w folię spożywczą lub aluminiową i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką) na grubość ok 4-5 mm i wycinać dowolne kształty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 9-10 minut. Brzegi powinny być twarde, a środek odrobinę nabrzmiały i miękki. Studzić na kratce.

Smacznego!


korzenne-ciasteczka-czekoladowe

kruche-ciasteczka-korzenno-czekoladowe

czekoladowe-pierniczki

Inspiracja „Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu”

Komentarzy: 57

  1. Ryba
    30 listopada 2016 / 12:47

    Super pomysł my też nie lubimy pierników 🙂 a te małe kropeczki na wierzchu to cukier?

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2016 / 12:57

      Tak, to cukier 🙂 Mój trzcinowy jest dość gruboziarnisty, więc całkiem się nie rozpuścił i jest widoczny 😉 jeśli wizualnie Ci to przeszkadza można zastąpić drobnym cukrem do wypieków 🙂

  2. Aga
    30 listopada 2016 / 12:53

    wyglądają cudnie, mam pytanie czy myśli Pani ze dałyby radę do stempelków? czy sie wzorek utrzyma?

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2016 / 12:56

      Myślę, że można spróbować 🙂 Ciasteczka dużo nie rosną i nie zmieniają kształtu, trochę się wybrzuszają na środku, więc jedynie to może delikatnie zaburzyć wzorek.

  3. Ania
    30 listopada 2016 / 13:00

    Wow jakie cudne! 🙂
    P.S. Chcialabym zobaczyć Twoją kolekcję książek kucharskich 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2016 / 13:00

      Dziękuję 🙂 A kupowanie książek kucharskich to mój nałóg…;) Tak trudno się oprzeć!

  4. Ewa
    30 listopada 2016 / 13:11

    Na to czekałam 😊 I zdjęcia jakie piękne 😊

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2016 / 20:31

      To bardzo miłe, dziękuję 🙂

  5. Ola
    30 listopada 2016 / 14:25

    Będziemy piec 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2016 / 20:32

      Dajcie znać jak smakowało 🙂

      • Ola
        1 grudnia 2016 / 18:24

        Przepyszne są 🙂

        • Marta
          Autor
          1 grudnia 2016 / 23:39

          Bardzo się cieszę, że przypadły do gustu 🙂

  6. Dusia
    30 listopada 2016 / 16:22

    A można całkiem pominąć przyprawę piernikową? Nie mam ale do świąt jeszcze czas to zjadłabym czekoladowe :0

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2016 / 20:32

      Można, wtedy będą klasyczne czekoladowe ciasteczka (również bardzo pyszne- sprawdzałam 😉 )

  7. ALa
    30 listopada 2016 / 22:47

    Mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2016 / 23:38

      Super, że posmakowały 🙂

  8. Mia
    1 grudnia 2016 / 0:43

    O ja też nie przepadam za piernikami 🙂 za to ciasteczka jak najbardziej 🙂 A myślisz że da się je ozdobić?

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2016 / 23:38

      Tak 🙂

  9. Majka
    1 grudnia 2016 / 12:07

    Co za klimat 🙂

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2016 / 23:38

      Już odliczamy do Świąt 🙂

      • Majka
        5 grudnia 2016 / 10:38

        Dzieciaki dosłownie je pochłonęły 😉

  10. Kacha
    1 grudnia 2016 / 14:51

    Wyszły przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2016 / 23:38

      Super!!!

  11. Lu
    2 grudnia 2016 / 16:38

    Ciacha są super 🙂 i dla zainteresowanych wzorek z ciasta się zachowuje 🙂 to będzie mój hit na prezenty dla bliskich 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2016 / 19:35

      Prezent idealny 😀

  12. Gosia
    3 grudnia 2016 / 23:19

    Przepis przetestowany i jest genialny 🙂 czekam na więcej perełek przed świętami 😀

    • Marta
      Autor
      4 grudnia 2016 / 0:05

      Już wkrótce na pewno się pojawią 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2016 / 10:35

      🙂 🙂 🙂

  13. Jagoda
    7 grudnia 2016 / 21:24

    Przepyszne wyszły! pieczemy już 3 raz 😀

    • Marta
      Autor
      7 grudnia 2016 / 22:40

      Super!

  14. Maggie
    7 grudnia 2016 / 22:41

    Ooo właśnie słyszałam dobre opinie o tej książce i tym przepisem upewniłaś mnie, że warto ją nabyć, bo ciasteczka są rewelacyjne!!!!

    • Marta
      Autor
      7 grudnia 2016 / 22:41

      Super 🙂

  15. Jolka
    8 grudnia 2016 / 23:47

    P-R-Z-E-P-Y-S-Z-N-E !

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 14:24

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  16. Ania
    10 grudnia 2016 / 0:20

    Ciacha są super 🙂

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2016 / 1:11

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  17. Daga
    13 grudnia 2016 / 11:46

    Najlepsze bez dwóch zdań 🙂 chyba nawet zrobiły większą furore niż pierniki i długo są świeże

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2016 / 1:12

      Dzięki za informację, u nas tak szybko znikają, że zastanawiałam się jak będą się zachowywać leżakując 🙂 jak widać można zwiększyć porcję 😉

  18. Nati
    20 grudnia 2016 / 20:40

    Ciasteczka są przepyszne 🙂 pieczemy już drugi raz i obawiam się czy dotrwają do świąt 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2016 / 23:34

      Bardzo się cieszę, u nas też pojawiają się co chwilę, ale jeszcze szybciej znikają 🙂

  19. Jagoda
    10 stycznia 2017 / 23:09

    Przepyszne 🙂 po świetach pieczemy je bez korzennej przyprawy i są nadal genialne w wersji choco 🙂

    • Marta
      Autor
      11 stycznia 2017 / 0:43

      Super! My też 😉

  20. Aga
    28 marca 2017 / 22:25

    Ciasteczka są pyszne nie tylko na święta 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2017 / 22:42

      Bardzo mi miło 🙂

  21. M.G.
    1 października 2017 / 23:54

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      12 listopada 2017 / 18:22

      Super 🙂

  22. Hanusia
    12 listopada 2017 / 13:22

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      12 listopada 2017 / 18:22

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  23. Aga
    28 listopada 2017 / 23:39

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      29 listopada 2017 / 0:35

      Super, że posmakowały 🙂

  24. Natusia
    26 listopada 2018 / 14:38

    Pychota 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2018 / 2:00

      Super, że posmakowały 🙂

  25. Zoja
    28 listopada 2018 / 20:12

    Ciasteczka są super chyba najlepsze jakie jadłam a na pewno najlepsze jakie sama upiekłam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 listopada 2018 / 12:08

      Bardzo mi miło!!! Pozdrawiam 🙂

  26. Regina
    8 października 2021 / 10:10

    Pyszne ciastka poza sezonem świątecznym pomijam przyprawę do piernika i mamy zwykłe czekoladowe ciasteczka wiele razy piekłam z tego przepisu zawsze wychodzą 🙂

    • Marta
      Autor
      8 października 2021 / 10:49

      Bardzo się cieszę, że posmakowały, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 7 =