Kontakt

blog kulinarny

Ciasto Śnieżny Aniołek

Ciasto Śnieżny Aniołek to idealna świąteczna propozycja. Jest proste i dość szybkie do przygotowania, zwłaszcza jeśli macie możliwość upieczenia kilku blatów jednocześnie.  W smaku przepyszne, delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Polecam!!


Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 23×33 cm):

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 125 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść gładkie ciasto (można to zrobić ręcznie, ale ciasto jest dość klejące). Podzielić na 4 równe części i każdą z nich rozwałkować na cienkie placki wielkości blachy, delikatnie podsypując mąką. Aby ułatwić sobie wałkowanie, można to zrobić pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 10 minut, uważając, aby za mocno się nie spiekło i pozostało jasne. Tak samo postąpić z każdą częścią ciasta.

Składniki na krem:

  • 800 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 250 g masła
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml gęstej śmietany 18%
  • 100 g białej czekolady
  • opcjonalnie dżem z czarnej porzeczki *

Masło rozpuścić z mlekiem i cukrami. Jajka zmiksować blenderem z mąkami, tak by nie było grudek. Dodać śmietanę, wymieszać. Masę śmietanową przelać do gotującego się mleka z masłem i cukrami, energicznie mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Mieszać jeszcze minutę na ogniu, a następnie odstawić na kilka minut. Masę podzielić na 4 części (u mnie 3 równe do przełożenia i 1 mniejsza na wierzch ciasta) i przełożyć upieczone spody. Kiedy masa na wierzchu będzie zimna zetrzeć na nią białą czekoladę na dużych oczkach tarki i przełożyć ciasto do lodówki na kilka godzin.

*Jeśli nie przepadacie za słodkimi wypiekami blaty można również posmarować dżemem z czarnej porzeczki (przed nałożeniem kremu). Jego kwaskowy smak świetnie przełamie słodycz masy.

Smacznego!

Inspiracja “Domowa Cukiernia” fb



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 19 grudnia, 2018
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Przekładane, Wyroby na różne okazje

18 komentarzy

  1. Mania

    Pięknie wygląda 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Aga

    Jak taki puch więc już rozumiem nazwę <3

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

    1. Marta

      Dziękuję pięknie 🙂

  3. Beata

    Wspaniałe 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  4. Iwona

    Czeka w lodówce sama masa rewelacja nigdy nie robiłam takiej z dodatkiem śmietany i zastanawalam sie co wyjdzie jak wleje to do goracego mleka z masłem a nie pozniej utre ale ładnie zgestnialo i bez grudek 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że ciasto przypadło do gustu 🙂 smacznego!

      1. Iwona

        Jak dla mnie rewelacja a Mąż nieciastowy zupełnie i też zjadł ze smakiem 🙂

        1. Marta

          Wspaniale, cieszę się bardzo 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Wygląda na prawdę przepięknie i pewnie jeszcze lepiej smakuje 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  6. Ilona

    Bardzo smaczne 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
5 + 5 =


Top