Domowa masa makowa

Domowa masa makowa odpowiednio słodka i z dużą ilością bakalii. Nie ukrywam, że w przypadku braku czasu zdarza mi się również korzystać z gotowych mieszanek, ale nie trudno się domyślić, że to nie to samo : ) Domową wersję możemy dopasować idealnie pod nasze ulubione smaki, co jest trudne w przypadku masy z puszki ; ) U mnie obowiązkowe trio to orzechy, rodzynki i skórka pomarańczowa, ale z powodzeniem możecie wykorzystać migdały, orzechy pekan, skórkę cytrynową żurawinę, daktyle itp. Polecam !!!


Domowa masa makowa przepis

Składniki:

  • 500 g maku
  • 1 l mleka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 50 g miodu
  • 50 g roztopionego masła
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie suszona żurawina)
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie migdały)
  • 2 białka*

Mak zalać mlekiem, zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwu lub trzykrotnie.  Mak podsmażyć na rozpuszczonym maśle i miodzie (na bardzo małym ogniu przez około 10-15 minut). Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.

* Jeśli planujemy mrozić masę makową lub przechowywać ją w lodówce, białka dodajemy dopiero przed jej użyciem w wypiekach, kiedy masa będzie ponownie w temp. pokojowej. Warto również przed nałożeniem masy makowej posmarować ciasto żółtkiem, aby całość lepiej przylegała.

Smacznego!

Komentarzy: 27

  1. A.
    4 grudnia 2016 / 11:14

    Mniammm domowa najlepsza 🙂 Moja Mama też taką robi, tylko u nas bardziej słodka i mielimy orzechy 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2016 / 10:38

      My z kolei lubimy jak coś nam chrupie, więc nawet super drobno ich nie kroję 🙂

  2. Ewa
    4 grudnia 2016 / 13:01

    Uwielbiam mak a właściwie makowe wypieki ❤️

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2016 / 10:38

      W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2016 / 10:37

      To rzeczywiście szkoda, ale kubki smakowe szybko się zmieniają, więc może się jeszcze do niego przekonasz 😀

  3. Majka
    4 grudnia 2016 / 14:18

    Do strucli będzie w sam raz 🙂 Fajnie, że można zamrozić 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2016 / 10:37

      Idealna okazja żeby przetestować przed świętami 🙂

      • Majka
        12 grudnia 2016 / 17:53

        Świetna 😋 Już podzieliłam i będę mrozić 🙂 Tak jak nigdy nie lubowałam się w makowcach tak teraz nie mogę się ich doczekać 😆

        • Marta
          Autor
          12 grudnia 2016 / 18:08

          Jak super! to dopiero będzie niespodzianka na święta 🙂

  4. Dulka
    4 grudnia 2016 / 19:13

    Wygląda przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2016 / 10:34

      Dziękuję 🙂

  5. Monia
    4 grudnia 2016 / 20:30

    Na pewno wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2016 / 10:34

      Daj znać jak smakowała 🙂

  6. Nora
    4 grudnia 2016 / 23:48

    Aż czuć święta 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2016 / 10:33

      Odliczanie trwa 🙂

  7. Monia
    5 grudnia 2016 / 17:26

    No to już mam masę do makowca co dzisiaj dodałaś 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2016 / 23:04

      Super, że skorzystasz 🙂 2w1 😀

  8. Renia
    5 grudnia 2016 / 20:18

    Dla Mamusi oczywiście patelnia Taurus Ambition, bo gotuje najlepiej na całym świecie 🙂

  9. Michał
    13 grudnia 2016 / 11:47

    Przepyszna!!! pierwszy raz robiłem i nie wrócę do sklepowej!!!

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2016 / 1:12

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Marlena
    18 grudnia 2016 / 22:48

    Masa jest świetna nie ma sensu kupować gotowca 🙂 dziekuje za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2016 / 23:32

      Bardzo proszę, super, że smakowało 🙂

  11. Olga
    5 grudnia 2019 / 17:38

    Wyszła idealnie polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2019 / 0:24

      Bardzo się cieszę 🙂

  12. Agnieszka
    20 grudnia 2019 / 18:36

    Jak długo można ją przechowywać w lodówce?

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:14

      Moim zdaniem 3 dni maksymalnie, przed dodaniem białek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
8 + 21 =