Kontakt

blog kulinarny

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne danie z naszego świątecznego stołu, choć uwielbiamy zjadać je również bez specjalnej okazji : ) Zaparzane ciasto na pierogi, wykorzystujące wrzątek zamiast letniej wody należy do moich ulubionych. Polecam!!!


Pierogi z kapustą i grzybami przepis
Składniki na ciasto: (ok. 40 sztuk)

  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki oleju

Składniki na farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 40 g suszonych grzybów (np. podgrzybki, borowiki)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Mąkę wymieszać z solą, zalać gorącą wodą i olejem. Wyrobić ciasto przy pomocy robota kuchennego (końcówka hak do zagniatania ciasta). Odstawić na ok. 30 minut, przykryte ściereczką kuchenną.

Kapustę zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem przez ok. 45 minut, aż zmięknie. Dobrze odcisnąć z wody, wystudzić i drobno poszatkować. Suszone grzyby wymoczyć przez co najmniej godzinę, ugotować. Pokroić wraz z cebulą w drobną kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, od razu posypując ją cukrem i doprawiając solą. Kiedy zmięknie, dodać grzyby i krótko razem przesmażyć. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć razem przez ok. 10-15 minut aż nadmiar płynu odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i po trzech minutach zdjąć z ognia.

Gotowe ciasto dość cienko rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć łyżeczkę farszu i skleić pierogi. Układać je na ściereczce lub podsypanym mąką blacie. W dużym garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i odrobinę oleju. Przełożyć pierogi i gotować je ok. 2-3 minut do wypłynięcia. Równie świetnie smakują podsmażone : )

Smacznego!

*Inspiracja na farsz “ABC gotowania 2” M.Marecka

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Kochani, chciałabym Wam również serdecznie podziękować za bardzo liczny udział w konkursie z marką Ambition. Wasze odpowiedzi były niezwykle interesujące, przez co wybór nie był łatwy. Ostatecznie nagrody zostały przyznane:

Komplet obiadowy Fala – Majka – za ciepłą opowieść o rodzinie i ciągłej potrzebie doceniania najbliższych zwłaszcza, gdy sami o tym zapominają

Garnek z pokrywką do odcedzania Selection 18 cm – Jola – za dowcipną świąteczną opowieść i motywację do spełnienia kulinarnych postanowień

Patelnia Taurus 28 cm – MONIKA – za przypomnienie, że pewne rzeczy nigdy się nie zmieniają i nie ma dzieciństwa bez pytania „Kiedy będzie obiad?” : )

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy, skontaktujemy się mailowo w celu ustalenia danych do wysyłki : )

 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 6 grudnia, 2016
Kategorie: Boże Narodzenie, Dania obiadowe, Konkursy, akcje, eventy, Pierogi, Wegańskie, Wegetariańskie, Wyroby na różne okazje

45 komentarzy

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  1. Renia

    To ja już tracę rezon co na tą Wigilię zrobić 😉

    1. Marta

      Trudny wybór, ale zostało jeszcze trochę czasu 🙂

  2. Asia

    WIeki nie jadłam 🙂 ciasto i farsz robię dokładnie tak samo 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że teraz się skusisz 😉

  3. Majka

    Dziękuję 💛
    Pierogi – klasyka do której chętnie się powraca 😋 A tak pięknie ulepionych to ja jeszcze nie widziałam. Mistrzostwo! 😉

    1. Marta

      Dziękuję! 🙂

      1. Majka

        Genialne! Najlepszy przepis jaki znam. Zrobiłam, zamroziłam i teraz tylko cierpliwie czekać do świąt 😉

        1. Marta

          Super! 🙂 u mnie też czekają już w zamrażarce 🙂

  4. Magda

    Klasyka pycha 🙂

    1. Marta

      Klasyka na Święta musi być 🙂

  5. Dagmara

    Co za perfekcyjne wykończenie <3

  6. Ryba

    Wspaniałości 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  7. Julka

    Przepyszne mniaaaam ! smak zupełnie jak u Babci 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  8. Świetne przepisy!!! Mega!!! Jestem zachwycona i zakochana w tych przepisach!
    Będę częstym gościem tutaj

    Dopieo co zaczynam ale również zapraszam do mnie

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  9. Asia

    PIEROGI WYSZŁY PYSZNE

    1. Marta

      Bardzo mi miło! 🙂

  10. DUSIA

    Idealne ciasto na pierogi farsz również wyrazisty fajny 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  11. Monika

    Jak u Mamy! ale ją zaskoczę na Wigilię bo ona mi zawsze serwuje proporcje na oko więc lekko nie jest to odtworzyć 🙂

    1. Marta

      Chciałabym zobaczyć jej minę 🙂

  12. Patrycja

    Są idealne 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  13. obowiązkowa pozycja na święta! 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  14. Gabi

    U mnie już pomrożone czekają na Święta 🙂 oby dotrwały bo są pyszne 🙂

  15. Monika

    Pierożki są super, ciasto idealne mieciutkie i fajna alternatywa dla kapusty bez pieczarek którą sama robie 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przypadły do gustu 🙂 moja wersja kapusty z grzybami również zawiera pieczarki 🙂

  16. Kasia L.

    Są naprawdę idealne 🙂 już się nie mogę doczekać aż wszystkie zjemy 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 udanego smakowania 🙂

  17. Bożena

    Pierożki pyszne już czekają na wigilię a ja pochłonę je w pierwszej kolejnosci 🙂

    1. Marta

      Wcale się nie dziwię 😉 pozdrawiam 🙂

  18. Maja

    Mniam super przepis fajnie się pracuje z ciastem a farsz jest boski 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  19. Jagoda

    Przepyszne !!!

    1. Marta

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  20. Kinia

    Pychotka polecam 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  21. Aśka

    Super przepis 🙂 w końcu znalazłam idealne ciasto i farsz na pierogi a to będą moje pierwsze samodzielnie przygotowane święta więc oby Mamusia była dumna 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, Mamie na pewno również posmakują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
24 + 11 =


Top